Poľská premiérka Szydlová oficiálne privítala kontingent vojakov armády USA

NETKY.SK • 14 Január 2017, 17:57 • 2 min
Poľská premiérka Szydlová oficiálne privítala kontingent vojakov armády USA

VARŠAVA - Poľská premiérka Beata Szydlová dnes oficiálne privítala amerických vojakov, ktorí dorazili v uplynulých dňoch do Poľska v rámci posilňovania východného okraja Severoatlantickej aliancie (NATO).

slovakia

left justify in out

"Dnešok je veľkým dňom, pretože môžeme privítať amerických vojakov... zastupujúcich najlepšie, najsilnejšie a najväčšie ozbrojené sily na svete," vyhlásila Szydlová na slávnostnom akte v meste Žagaň na západe Poľska pred nastúpenými americkými vojakmi z tretej obrnenej brigády zo základne Fort Carson v americkom štáte Colorado.

 

"Bezpečnosť je základným prvkom a hlavnou túžbou každého z nás. Každá poľská rodina sa musí cítiť bezpečne vo svojej vlastnej krajine," pokračovala poľská predsedníčka vlády s tým, že zaručiť takúto bezpečnosť je podľa nej povinnosťou vlády.

 

Bojový tím tretej obrnenej brigády z Fort Carsonu v Colorade nastupuje ako prvý na deväťmesačnú misiu v rámci operácie NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie).

 

V prípade americkej misie pôjde o prvé dlhodobé nasadenie spojeneckých vojsk NATO v tejto oblasti. Ide o najväčšie posilnenie americkej vojenskej prítomnosti v Európe za niekoľko desaťročí. Americká brigáda bude taktiež vykonávať vojenské cvičenia v Pobaltí.

 

Bojový tím obrnenej brigády s 3500 vojakmi sprevádza vyše 400 pásových vozidiel a približne 900 kolesových vozidiel vrátane 87 tankov, 18 samohybných húfnic Paladin, vyše 400 viacúčelových kolesových vozidiel Humwee a 144 bojových pechotných vozidiel Bradley, informovala poľská tlačová agentúra PAP.

 

Americkí vojaci s výzbrojou a bojovou technikou sa do výcvikového priestoru Žagaň na západe Poľska, pri hraniciach s Nemeckom presúvali v uplynulom týždni letecky a následne po cestách a železnici. Armádna technika a stroje dorazili tiež na nákladných lodiach do nemeckého prístavu Bremerhaven.

 

Plán počíta s rotujúcou prítomnosťou síl NATO, ktoré sa majú striedať každých deväť mesiacov. Ďalšími krajinami, ktoré sa na ňom budú zúčastňovať, sú Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Rumunsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies