Poľská premiérka Szydlová: Európsky parlament sa zosmiešňuje

NETKY.SK • 15 September 2016, 13:19 • 2 min
Poľská premiérka Szydlová: Európsky parlament sa zosmiešňuje

VARŠAVA - Poľská premiérka Beata Szydlová dnes ostro kritizovala rezolúciu Európskeho parlamentu o dodržiavaní zásad právneho štátu v Poľsku. Europoslanci sa pri hlasovaní nechali ovplyvniť poľskou opozičnou stranou Občianska platforma (PO), uviedla Szydlová pre televíziu TVN24.

slovakia

left justify in out

Opozícia chce podľa predsedníčky poľskej vlády takto presadiť svoje politické ciele v Poľsku. "(Európsky parlament) je rukojemníkom týchto politikov. Nechal sa vtiahnuť do hry, ktorá Európsky parlament zosmiešňuje a kompromituje," vyhlásila Szydlová, ktorej vyjadrenie citovala agentúra DPA.


EP v rezolúcii schválenej veľkou väčšinou hlasov vyzval v stredu Poľsko, aby vyriešilo svoju ústavnú krízu do konca októbra, teda v termíne, ktorý mu stanovila Európska komisia. V uznesení tiež konštatoval, že paralýza ústavného súdu v Poľsku ohrozuje demokraciu, základné práva a vládu zákona v krajine.


Brusel okrem iného kritizuje, že národno-konzervatívna poľská vláda odmieta zverejniť a tým správoplatniť viacero rozhodnutí ústavného súdu. Kritici vládu vo Varšave obviňujú, že chce tento súd "odstaviť" ako kontrolný orgán. Samotní sudcovia ústavného súdu vo veci zmien týkajúcich sa svojej inštitúcie rozhodli proti plánom vlády.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona