Poľská premiérka: Správa Senátu USA o praxi CIA by mohla pomôcť nášmu vyšetrovaniu

NETKY.SK • 10 December 2014, 09:18 • 2 min
Poľská premiérka: Správa Senátu USA o praxi CIA by mohla pomôcť nášmu vyšetrovaniu

VARŠAVA - Poľská premiérka Ewa Kopaczová povedala, že správa amerického Senátu o metódach vyšetrovania používaných CIA by mohla pomôcť uzavrieť poľské vyšetrovanie o tom, či sa v krajine nachádzalo tajné väzenie CIA. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Správa zverejnená v utorok odsúdila CIA za tvrdé metódy až mučenie väzňov v tajných väzeniach, ktorých hostiteľské krajiny však nemenuje. Poľsko od roku 2008 vyšetruje tvrdenia, že sa od roku 2002-2003 takéto tajné väzenie CIA nachádzalo na jeho území.

 

Hovorca prokurátorov vo vyšetrovaní, Piotr Kosmaty, v utorok povedal, že budú chcieť vidieť celú správu, aby mohli pohľadať dôkazy.

 

Premiérka uviedla, že prokurátori posúdia hodnotu správy pre ich vyšetrovanie, ktoré by chcela uzavrieť čo najskôr.

 

Prezident USA Barack Obama telefonoval v pondelok poľskej premiérke a v rozhovore s ňou vyjadril nádej, že zverejnenie správy nebude mať negatívny dopad na vzájomné vzťahy.

 

Podľa agentúry Reuters Poľsko pred 11 rokmi pohrozilo zastavením prevozu podozrivých z členstva v al-Káide do tajného väzenia CIA na svojej pôde, ale prejavilo "flexibilitu", keď dostalo veľkú sumu financií. Z textu správy je jasné, že hovorí o Poľsku, pretože podrobnosti ako mená troch zadržaných a dátumy ich prevozov odpovedajú ďalším dokladom, vrátane rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o "tajnom väzení" CIA v Poľsku, napísala agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies