Poľská premiérka sa po dopravnej nehode cíti "celkom dobre"

NETKY.SK • 12 Február 2017, 09:35 • 2 min
Poľská premiérka sa po dopravnej nehode cíti "celkom dobre"

VARŠAVA - Poľská premiérka Beata Szydlová (53) sa cíti "celkom dobre" po dopravnej nehode, pri ktorej jej vládna limuzína narazila v piatok večer do stromu po tom, ako sa vozidlu do cesty priplietol mladý vodič s iným autom, povedal na tlačovej konferencii minister vnútra Mariusz Blaszczak.

slovakia

left justify in out

Piatková nehoda v Osvienčime bola už druhou nehodou vládnej limuzíny od začiatku roka.

Minister uviedol, že dnes hovoril s premiérkou, ktorá zostáva vo vládnej nemocnici vo Varšave, kde absolvuje ďalšie vyšetrenia. Povedala mu, že sa cíti "celkom dobre" a že ďakuje všetkým, ktorí jej po havárii pomáhali.

 

Blaszczak vyhlásil, že trojčlenný konvoj áut s premiérkou dodržal všetky dopravné predpisy a mal zapnuté výstražné svetlá i sirény, keď predbiehal malý fiat. Premiérkin vodič má podľa jeho slov 15-ročné skúsenosti.

 

Minister priznal, že vládny úrad na ochranu ústavných činiteľov prechádza reštrukturalizáciou po tom, ako sa v roku 2015 dostala k moci terajšia vláda. Prijal viacerých nových pracovníkov, ktorí absolvujú potrebný výcvik. Odmietol však, že by to malo negatívny dopad na kvalitu práce úradu.

 

Opoziční poslanci požadujú podrobnú správu o zmenách v úrade a uviedli, že poskytnú právnu pomoc 21-ročnému vodičovi fiatu, ktorý bol účastníkom premiérkinej dopravnej nehody

 

Šéf národnej polície Jaroslaw Szymczyk povedal, že vodič priznal, že neúmyselne prispel k havárii. V prípade uznania viny mu hrozí trojročný nepodmienečný trest.

 

Doktor Andrzej Jakubowski, ktorý vyšetroval premiérku po nehode, povedal, že utrpela niekoľko ľahkých zranení, ktoré majú dobrú prognózu, má však bolesti. Podľa televízie TVP INFO má pomliaždeniny hrudníka od bezpečnostného pásu.

 

Podľa denníka Gazeta Wyborcza vodič fiatu vyviazol z nehody bez zranení, šofér a Szydlovej ochrankár sú zranení - jeden z nich má zlomené nohy.

 

Je to už druhá takáto nehoda kolóny, v ktorej cestovala aj Szydlová.

Vlani v novembri sa niekoľko áut poľskej vládnej kolóny zrazilo počas štátnej návštevy Izraela. Szydlová sa nenachádzala ani v jednom z áut, ktoré sa zrazili, ale menej závažné zranenia utrpeli dvaja poľskí predstavitelia.

 

Z inej havárie v januári, keď sa zrazilo osem áut, unikol bez zranení poľský minister obrany Antoni Macierewicz.

 

V súvislosti s týmito nehodami dnes poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak zvolal mimoriadne stretnutie s vedením úradu na ochranu ústavných činiteľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies