Poľská polícia zabránila stretu skupine aktivistov s krajne pravicovými extrémistami

NETKY.SK • 16 August 2017, 08:27 • 2 min
Poľská polícia zabránila stretu skupine aktivistov s krajne pravicovými extrémistami

VARŠAVA - Poľská polícia dnes zabránila skupine aktivistov, aby v uliciach centra Varšavy zastavili pochod krajne pravicových extrémistov, ktorý sa konal pri príležitosti Dňa poľských ozbrojených síl.

slovakia

left justify in out

Aktivisti, medzi ktorými bolo aj mnoho žien, mali v rukách fotografie Američanky Heather Heyerovej - ženy, čo nedávno zahynula v USA, keď auto narazilo do skupiny ľudí protestujúcich v štáte Virgínia proti pochodu belošských nacionalistov. Na plagátoch bol nápis, ktorý označoval Hayerovú za "obeť fašizmu". Iný transparent žiadal: "Fašisti, preč z našich ulíc!"

 

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že krajne pravicové skupiny sú v posledných rokoch v Poľsku čoraz aktívnejšie, obzvlášť počas štátnych sviatkov, akým bol aj dnešný deň poľskej armády. Na ich dnešnú akciu vo Varšave dozerala polícia, uviedla AP.

 

Aktivistov, ktorí sa sympatizantom krajnej pravice snažili zabrániť v ich pochode centrom Varšavy, policajti donútili, aby sa stiahli z ulice na jej okraj. Policajti si potom zapisovali mená účastníkov, na ktorých miesta uprostred cesty však prišli noví aktivisti.

 

Pri príležitosti dnešného sviatku poľských ozbrojených síl dnes poľský prezident Andrzej Duda udeľoval vysoké štátne vyznamenania. Jedným z ocenených bol aj veliteľ americkej armády v Európe generálplukovník Ben Hodges, ktorému bol udelený Veliteľský kríž s hviezdou Radu za zásluhy. Dudov hovorca uviedol, že vysokým štátnym vyznamenaním Poľsko vzdáva hold Hodgesovej oddanosti pre poľsko-americkú vojenskú spoluprácu a jeho angažovanosti pri posilňovaní prítomnosti NATO a USA v Poľsku.

 

Dnešným sviatkom si v Poľsku pripomínajú víťazstvo poľských jednotiek nad sovietskymi boľševikmi v poľsko-sovietskej vojne z roku 1920. V rozhodujúcej bitke o Varšavu, často nazývanej aj Zázrak na Visle, menej početné poľské jednotky vedené generálom Józefom Pilsudským napokon porazili postupujúcu Červenú armádu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona