Poľská cirkev sa ospravedlnila obetiam pedofilných kňazov

NETKY.SK • 27 September 2013, 18:45 • 2 min
Poľská cirkev sa ospravedlnila obetiam pedofilných kňazov

VARŠAVA - Vysoký predstaviteľ poľskej rímskokatolíckej cirkvi sa dnes ospravedlnil obetiam pedofilných kňazov. Prokuratúra bude vyšetrovať obvinenie, že dvaja poľskí kňazi, vrátane vatikánskeho vyslanca, sexuálne zneužívali chlapcov v Dominikánskej republike. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tajomník Konferencie biskupov Poľska biskupa Wojciech Polak na tlačovej konferencii povedal, že "prepáčte" je to najmenej, čo dlhujú obetiam. Cirkev chce podľa jeho slov vykonať nápravu a pracovať na prevencii. Dodal však, že akákoľvek právna zodpovednosť a finančná kompenzácia spočíva na pleciach usvedčených vinníkov, nie cirkvi.

Hovorca poľskej generálnej prokuratúry Mateusz Martyniuk povedal, že Poľsko už dostalo dostatok informácií od vyšetrovateľov v Dominikánskej republike, aby mohlo otvoriť vyšetrovanie obvinení dvoch kňazov, z ktorých jeden má diplomatický štatút, z pedofílie. Mená odmietol zverejniť. Dominikánska prokuratúra však uviedla, že ide o pápežského nuncia arcibiskupa Józefa Wesolowského a kňaza Wojciecha Gila. Miesto pobytu oboch katolíckych duchovných cirkev podľa vlastného vyjadrenia nepozná. Svätá stolica Wesolowského odvolala 21. augusta a zbavila ho jeho povinností ako apoštolského nuncia po tom, ako sa o obvinení dozvedela od dominikánskej cirkvi.

Gil bol na dovolenke v Poľsku, keď boli obvinenia zverejnené, a do Dominikánskej republiky sa nevrátil, hoci ho jeho nadriadený vyzval, aby sa podrobil justičnému systému v Dominikánskej republike. Poľské médiá informovali o tom, že Gil si niekoľkokrát priviedol na dovolenku do Poľska dominikánskych miništrantov. Ubytoval ich v dome svojej matky a na miestnej fare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies