Poľská centrálna banka znížila sadzby na rekordné minimá

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 15:44 • 2 min
Poľská centrálna banka znížila sadzby na rekordné minimá

VARŠAVA - Poľská centrálna banka v stredu znížila úrokové sadzby na rekordné minimum. Týmto krokom chce banka obmedziť defláciu a zabrániť nadmernému rastu tamojšej meny.

slovakia

left justify in out

Rada centrálnej banky pre menovú politiku znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 1,5 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali jej pokles iba o 25 bázických bodov. Banka tiež znížila lombardnú sadzbu o 50 bázických bodov na 2,5 % a depozitnú sadzbu na 0,5 %. Zlotý po rozhodnutí banky oslabil voči euru o 0,3 %.

 

"Motiváciou pre väčšie ako prognózované zníženie je pravdepodobne želanie zastaviť očakávania trhu z opakujúceho sa zníženia sadzby," povedal Adam Antoniak, ekonóm banky Pekao. "Guvernér (Marek) Belka pravdepodobne na konferencii po rokovaní naznačí, že potenciál ďalšieho znižovania je už takmer vyčerpaný," dodal.

 

Poľské spotrebiteľské ceny v januári klesli medziročne o 1,3 %, a to najmä pre prudké oslabenie svetových cien ropy. Centrálna banka pritom považuje za optimálne, aby ceny rástli priemerným medziročným tempom 2,5 %. Od konca roku 2012 centrálna banka postupne znížila základnú úrokovú sadzbu celkovo o 325 bázických bodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies