BRATISLAVA - Plesová sezóna je v plnom prúde a jedným z najobľúbenejších plesov je neodmysliteľne poľovnícky. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a navarte si tieto dobroty doma.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Zajac na slanine
Suroviny: 850 g zajaca (očistený bez vnútorností), 35 g údenej slaniny, 60 g cibule, 100 g margarínu, 35 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ
Príprava receptu: Očisteného zajaca odblaníme, vymyjeme, prešpikujeme slaninou, posolíme a necháme najmenej 1 hodinu odležať. Druhú polovicu slaniny nakrájame na drobné kocky, opražíme, pridáme margarín a cibuľu, ktorú opražíme dozlata. Na tento základ položíme očisteného zajaca a dusíme za občasného prelievania vlastnou šťavou domäkka. Uduseného zajaca vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vodou, dobre rozšľaháme a varíme tak dlho, až šťava zhustne. Takto pripravenou šťavou prelievame jednotlivé porcie mäsa.
UTOROK 17.1.2017
Srnčie mäso na víne
Suroviny: 500 g srnčieho stehna alebo chrbta, 100 g údenej slaniny, 1 lyžica tuku, 1/4 citróna, rozmarín, 1 dl červeného vína, trochu cukru, soľ. Na marinádu: 1/4 l octu, 1/4 l vody, 2-3 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 3-4 zrnká čierneho a nového korenia, 2-3 zrnká borievok, alebo materinu dúšku. Miesto vody alebo octu môžeme použiť červené víno
Príprava receptu: Marinádu uvaríme z príslušných surovín. Odblanené mäso pretiahneme hranolčekmi údenej slaniny a vložíme do vychladnutej marinády. Po 2-3 dňoch mäso vyberieme a necháme usušiť. Marinádu precedíme. Opražíme kúsok nadrobno pokrájanej údenej slaniny, pridáme tuk, opečieme mäso, pridáme zeleninu a cibuľu z marinády, citrón, opražíme, podlejeme precedeným nálevom a prikryté dusíme. Mäso častejšie obraciame, podlievame a dusíme asi 50 minút. Mäkké mäso vyberieme, zeleninový základ rozmixujeme alebo pretrieme, rozriedime vínom, ochutíme soľou, citrónovou šťavou alebo octom, cukrom a prevaríme. Pokrájané plátky mäsa polejeme šťavou. Vhodnou prílohou je žemľová knedľa a kompótové brusnice.
STREDA 18.1.2017
Tajomstvo cára Coburga
Suroviny: 600 g jelenieho stehna, 3 sterilizované uhorky, 2 kapie, 1 veľkú cibuľu, 200 g hrášku, 5 lyžíc kečupu, 3 lyžice worcestrovej omáčky, 2 lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžičky korenia čili, 1,5 lyžičky soli, 2 lyžice rumu, olej
Príprava receptu: Jelenie stehno nakrájame na rezance, pridáme na rezance nakrájané uhorky, kapiu, nadrobno pokrájanú cibuľu, hrášok, kečup, worcestrovú omáčku, mleté čierne korenie, čili, soľ, rum. Všetko premiešame a dáme odležať. Odležanú zmes dáme na panvicu s horúcim olejom a za stáleho miešania smažíme asi 6 minút. Podávame s varenými zemiakmi a ozdobíme žeruchou.
ŠTVRTOK 19.1.2017
Guláš z diviny
Suroviny: 2 kg mäsa z diviny (jeleň, diviak,daniel), 1 dl oleja, 1 kg cibule, 50 g slaniny, 5 strúčikov cesnaku, 250 g mrkvy, 150 g zeleru, zelerový list, 150 g petržlenu, 1 lyžicu mletej štipľavej červenej papriky, soľ, 2 páry domácej klobásy, 2 dl bieleho vína, bobkový list, 3 lyžice rajčinového pretlaku, 1 dl kyslej smotany, 2 lyžice Podravky/vegety/
Príprava receptu: Mäso nakrájame na väčšie kusy a opražíme ho na horúcom oleji. Preložíme ho do inej nádoby a prikryjeme. Vo výpeku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, mrkvu cesnak, zeler, petržlen, údenú slaninu, pokrájaný zelerový list a všetko varíme za občasného podlievania vodou do zmäknutia. K zmäknutej zelenine pridáme mäso, na kolieska pokrájanú klobásu, bobkový list, štipľavú papriku a Podravku. Pred dovarením pridáme rajčinový pretlak, kyslú smotanu a víno. Ako prílohu podávame kašu z kukuričnej múky, žemľové knedle alebo varené zemiaky.
PIATOK 20.1.2017
Chrenová omáčka s divinou
Suroviny: divina , 250 ml 12% smotany na varenie, 200 g sterilizovaného chrenu, 1/2 liter mlieka, 1 kocka hovädzieho bujónu, 1 KL soli, 1 KL octu, 2 PL hladkej múky
Príprava receptu: Divinu v celku odblaníme a celý kus z každej strany opečieme na troške oleja. Hovädzí bujón rozdelíme na polovicu do dvoch hrnčekoch a zalejeme vriacou vodou do polky. Jeden hrnček s polkou bujónu zalejeme mäso chvílku ho prevrácame a zalejeme vriacou vodou z konvice aby bolo celé zaliaté vodou. Pridáme korenie na divinu,premiešame a dusíme 2hodinky - záleží aký druh mäsa sme zvolili niektorému stačí 1.5hod. Osolíme. Do hrnca v ktorom budeme robiť omáčku nalejeme 0.5L mlieka/4porcie a prihrejeme. Keď je mlieko už teplé pridáme soľ a ocot. V smotane si poriadne vyšľaháme múku a nalejeme do hrnca k mlieku. Miešame na strednom ohni kym nezačne hustnúť,vtedy odstavíme. Áno spravili sa nám hrudky,čo vôbec nevadí. Do druhého hrnca túto omáčku prelievame cez sýtko. Celú omáčku prelievame bude perfektne jemná! To čo ostáva v sýtku tá depa tak tú vyhadzujeme nebudeme ju potrebovať. A vratime na pec,zapalíme platničku a pridáme pol fľaštičky sterilizovaného chrenu. (Na liter mlieka celú flaštičku). Polku bujóna ktorý máme v hrnčeku vlejeme do omáčky. Za stáleho miešania varíme max.2min.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.