Poľovnícke špeciality

NETKY.SK • 16 Január 2017, 9:0 • 2 min
Poľovnícke špeciality

BRATISLAVA - Plesová sezóna je v plnom prúde a jedným z najobľúbenejších plesov je neodmysliteľne poľovnícky. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a navarte si tieto dobroty doma.

slovakia

left justify in out

Na dnes sme pre Vás pripravili:

Zajac na slanine

 

Suroviny: 850 g zajaca (očistený bez vnútorností), 35 g údenej slaniny, 60 g cibule, 100 g margarínu, 35 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ

 

Príprava receptu: Očisteného zajaca odblaníme, vymyjeme, prešpikujeme slaninou, posolíme a necháme najmenej 1 hodinu odležať. Druhú polovicu slaniny nakrájame na drobné kocky, opražíme, pridáme margarín a cibuľu, ktorú opražíme dozlata. Na tento základ položíme očisteného zajaca a dusíme za občasného prelievania vlastnou šťavou domäkka. Uduseného zajaca vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vodou, dobre rozšľaháme a varíme tak dlho, až šťava zhustne. Takto pripravenou šťavou prelievame jednotlivé porcie mäsa.

 

obrazok

 

UTOROK 17.1.2017

Srnčie mäso na víne

 

Suroviny: 500 g srnčieho stehna alebo chrbta, 100 g údenej slaniny, 1 lyžica tuku, 1/4 citróna, rozmarín, 1 dl červeného vína, trochu cukru, soľ. Na marinádu: 1/4 l octu, 1/4 l vody, 2-3 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 3-4 zrnká čierneho a nového korenia, 2-3 zrnká borievok, alebo materinu dúšku. Miesto vody alebo octu môžeme použiť červené víno

 

Príprava receptu: Marinádu uvaríme z príslušných surovín. Odblanené mäso pretiahneme hranolčekmi údenej slaniny a vložíme do vychladnutej marinády. Po 2-3 dňoch mäso vyberieme a necháme usušiť. Marinádu precedíme. Opražíme kúsok nadrobno pokrájanej údenej slaniny, pridáme tuk, opečieme mäso, pridáme zeleninu a cibuľu z marinády, citrón, opražíme, podlejeme precedeným nálevom a prikryté dusíme. Mäso častejšie obraciame, podlievame a dusíme asi 50 minút. Mäkké mäso vyberieme, zeleninový základ rozmixujeme alebo pretrieme, rozriedime vínom, ochutíme soľou, citrónovou šťavou alebo octom, cukrom a prevaríme. Pokrájané plátky mäsa polejeme šťavou. Vhodnou prílohou je žemľová knedľa a kompótové brusnice.

 

obrazok

 

STREDA 18.1.2017

Tajomstvo cára Coburga

 

Suroviny: 600 g jelenieho stehna, 3 sterilizované uhorky, 2 kapie, 1 veľkú cibuľu, 200 g hrášku, 5 lyžíc kečupu, 3 lyžice worcestrovej omáčky, 2 lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžičky korenia čili, 1,5 lyžičky soli, 2 lyžice rumu, olej

 

Príprava receptu: Jelenie stehno nakrájame na rezance, pridáme na rezance nakrájané uhorky, kapiu, nadrobno pokrájanú cibuľu, hrášok, kečup, worcestrovú omáčku, mleté čierne korenie, čili, soľ, rum. Všetko premiešame a dáme odležať. Odležanú zmes dáme na panvicu s horúcim olejom a za stáleho miešania smažíme asi 6 minút. Podávame s varenými zemiakmi a ozdobíme žeruchou.

 

obrazok

 

ŠTVRTOK 19.1.2017

Guláš z diviny

 

Suroviny: 2 kg mäsa z diviny (jeleň, diviak,daniel), 1 dl oleja, 1 kg cibule, 50 g slaniny, 5 strúčikov cesnaku, 250 g mrkvy, 150 g zeleru, zelerový list, 150 g petržlenu, 1 lyžicu mletej štipľavej červenej papriky, soľ, 2 páry domácej klobásy, 2 dl bieleho vína, bobkový list, 3 lyžice rajčinového pretlaku, 1 dl kyslej smotany, 2 lyžice Podravky/vegety/

 

Príprava receptu: Mäso nakrájame na väčšie kusy a opražíme ho na horúcom oleji. Preložíme ho do inej nádoby a prikryjeme. Vo výpeku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, mrkvu cesnak, zeler, petržlen, údenú slaninu, pokrájaný zelerový list a všetko varíme za občasného podlievania vodou do zmäknutia. K zmäknutej zelenine pridáme mäso, na kolieska pokrájanú klobásu, bobkový list, štipľavú papriku a Podravku. Pred dovarením pridáme rajčinový pretlak, kyslú smotanu a víno. Ako prílohu podávame kašu z kukuričnej múky, žemľové knedle alebo varené zemiaky.

 

obrazok

 

PIATOK 20.1.2017

Chrenová omáčka s divinou

 

Suroviny: divina , 250 ml 12% smotany na varenie, 200 g sterilizovaného chrenu, 1/2 liter mlieka, 1 kocka hovädzieho bujónu, 1 KL soli, 1 KL octu, 2 PL hladkej múky

 

Príprava receptu: Divinu v celku odblaníme a celý kus z každej strany opečieme na troške oleja. Hovädzí bujón rozdelíme na polovicu do dvoch hrnčekoch a zalejeme vriacou vodou do polky. Jeden hrnček s polkou bujónu zalejeme mäso chvílku ho prevrácame a zalejeme vriacou vodou z konvice aby bolo celé zaliaté vodou. Pridáme korenie na divinu,premiešame a dusíme 2hodinky - záleží aký druh mäsa sme zvolili niektorému stačí 1.5hod. Osolíme. Do hrnca v ktorom budeme robiť omáčku nalejeme 0.5L mlieka/4porcie a prihrejeme. Keď je mlieko už teplé pridáme soľ a ocot. V smotane si poriadne vyšľaháme múku a nalejeme do hrnca k mlieku. Miešame na strednom ohni kym nezačne hustnúť,vtedy odstavíme. Áno spravili sa nám hrudky,čo vôbec nevadí. Do druhého hrnca túto omáčku prelievame cez sýtko. Celú omáčku prelievame bude perfektne jemná! To čo ostáva v sýtku tá depa tak tú vyhadzujeme nebudeme ju potrebovať. A vratime na pec,zapalíme platničku a pridáme pol fľaštičky sterilizovaného chrenu. (Na liter mlieka celú flaštičku). Polku bujóna ktorý máme v hrnčeku vlejeme do omáčky. Za stáleho miešania varíme max.2min.


obrazok
Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona