Polovica zoo v Prahe je pod vodou, dnes ju však otvoria

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 09:44 • 2 min
Polovica zoo v Prahe je pod vodou, dnes ju však otvoria

PRAHA - Zoologická záhrada v Prahe dnes otvorí. Dáva tak verejnosti vedieť, že napriek povodňovej katastrofe, ktorá ju tiež postihla, funguje ďalej.

slovakia

left justify in out

Výška vstupného je rovnaká, aby zoo získala čo najskôr financie na obnovu zaplavenej spodnej časti. Na 12. júna je už naplánovaný aj charitatívny koncert v Lucerne s názvom Zdvíhame hlavu po 11 rokoch. Škody v zoo spôsobené veľkou vodou sa vyšplhali na 160 miliónov českých korún, informoval v utorok spravodajský portál Novinky.cz.

Situácia v zoo je podľa jej pracovníkov zvládnutá. Žiadna ďalšia evakuácia ich nečaká. Ako posledné zachránili pred veľkou vodou tučniaky a lachtany - keď hladina stúpla, museli ich nakoniec premiestniť z dolnej do hornej časti zoo. 

Už v priebehu pondelkového večera a v priebehu utorka opúšťalo zoologickú záhradu v pražskej mestskej časti Troja približne 100 zvierat, ktoré sa nevošli do iných pavilónov v hornej časti zoo. Prišli si preto po ne zamestnanci zo zoologických záhrad z Plzne a Liberca. Levica putovala do zoo v Ústí nad Labem, kde je areál záhrady na kopci. Niektoré tigre, opice guarézy či pavučiaky čiernoruké a tiež tapíry boli prevezené do záhrady v meste Dvůr Králové.

Bude trvať dlhé mesiace, kým dajú do poriadku zničenú spodnú časť pražskej zoo. Po povodniach v roku 2002 to trvalo približne rok. Predbežné škody odhadli odborníci na 160 miliónov korún.

"Ak nám chcú ľudia pomôcť, nech nás navštívia," uviedol riaditeľ Zoo Praha Miroslav Bobek, ktorého citoval web Novinky.cz. Hneď po evakuácii prišlo na svet aj prvé povodňové mláďa. Narodil sa kotul veverovitý, nazývaný aj veveričia opička. "Ošetrovatelia mu bez dlhého premýšľania dali meno Plaváčik," oznámil v utorok prvú dobrú správu za posledné tri dni hovorca zoo Michal Šťastný.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies