Polovica Slovákov vôbec necvičí, motivovať ľudí k pohybu bude Európsky týždeň športu

NETKY.SK • 24 September 2018, 16:05 • 2 min
Polovica Slovákov vôbec necvičí, motivovať ľudí k pohybu bude Európsky týždeň športu

BRATISLAVA - Motivovať ľudí k pohybu je hlavným cieľom Európskeho týždňa športu, ktorý odštartoval na Slovensku a v ďalších 37 krajinách starého kontinentu počas uplynulého víkendu. V rámci týždňa športu zaregistrovali organizátori športových akcií na Slovensku už takmer 500 podujatí a ich počet stále rastie.

slovakia

left justify in out

Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Slovenským koordinátorom týždňa športu je Národné športové centrum (NŠC). Iniciatíva je reakciou na prieskum Eurobarometer z roku 2017, podľa ktorého je zapojenie sa Európanov do športu a pohybových aktivít veľmi nízke. Takmer 60 % Európanov vôbec necvičí a nikdy, alebo takmer nikdy nešportuje. Slováci sa taktiež hýbu veľmi málo a dokonca takmer polovica vôbec necvičí a nešportuje.

"Týždeň športu je určený aj pre ľudí, ktorí nešportujú pravidelne, alebo nerobia žiaden šport, ale chcú si to vyskúšať a povzbudí ich k pohybu. Minulý rok som bol na konferencii k týždňu športu v Bruseli a tam som sa stretol s množstvom príbehov ľudí, ktorí zorganizovali vo svojom meste nejakú aktivitu, ktorá sa v meste udržala a povzbudila ľudí k aktívnemu pohybu. Je to pekná myšlienka," vyjadril sa slovenský atlét a jeden z ambasádorov týždňa športu Ján Volko.

 

img

Jednou z ambasádoriek týždňa športu je i slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová, ktorá po materskej dovolenke len nedávno začala s tréningom na vode. "Je to môj druhý rok v úlohe ambasádorky. Vďaka materským povinnostiam sa viem ešte lepšie vcítiť do ľudí, ktorí majú zamestnanie a športujú len rekreačne. Tak, ako ja teraz vnímam tréningy, tak sa asi oni cítia, keď si po práci zatrénujú a večer sú vyčerpaní. Som veľmi rada, keď malá zaspí a ja si môžem dať strečing a ísť spať. Snáď sa do tejto akcie zapojí čo najviac ľudí.“

Zašportovať si môže každý, na výber je množstvo podujatí po celom Slovensku. Týždeň športu napríklad podporili i organizátori jedinečného medzinárodného festivalu jogy - UltimateFreedomYoga Festival, ktorý bude už najbližší víkend v Bratislave.

Európsky týždeň športu vyvrcholí 29. septembra v športovom areáli FitCamp na Drieňovej ulici v bratislavskom Ružinove podujatím #BeActive Night. Na jednom mieste si budú môcť mladí i starší vyskúšať rôzne pohybové aktivity a dokonca sa spolu s tanečníkom Lacim Strikom pokúsia vytvoriť slovenský rekord vo Flossdance. 

 

img

 

"Takéto pohybové akcie sú super, najmä keď je to pre rodiny s deťmi. Ja osobne floss netancujem a nechávam si ho na akciu #BeActive Night, lebo sa ho chcem naučiť priamo tam, spolu s deťmi. Aby videli, ako sa ho učím. Som veľmi zvedavý, ako to dopadne a teším sa. Pozývam všetkých, aby sa pripojili. Bude to sranda. Vstup je zadarmo, zúčastniť sa môže úplne každý," dodal Laci Strike.

Samotný týždeň športu trvá od 23. do 30. septembra 2018. V rámci celoeurópskej kampane na podporu športu a pohybových aktivít sú však registrované všetky podujatia, ktoré sa konali, alebo sa ešte len budú v termíne od 1. septembra do 15. októbra 2018. Registrácia nových podujatí je stále otvorená.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies