Polovica Slovákov nebýva vo vlastnom, cítia sa finančne slabí

NETKY.SK • 5 September 2016, 13:36 • 2 min
Polovica Slovákov nebýva vo vlastnom, cítia sa finančne slabí

BRATISLAVA - Približne polovica Slovákov nebýva vo vlastnom. Väčšina z nich plánuje vlastné bývanie do dvoch rokov a predovšetkým na úver.

slovakia

left justify in out

Necelá tretina opýtaných má strach ísť bývať do vlastného, pričom od tohto rozhodnutia ich odrádza obava z neschopnosti splácať úver a nedostatok finančných prostriedkov. Vyplynulo to z prieskumu Nadácie Partners a agentúry Focus, ktorý bol zameraný na financovanie bývania Slovákov.


Až 27 % Slovákov býva ešte u rodičov. Rodičovské výhody využívajú najmä vysokoškoláci, kde s rodičmi býva 68 % respondentov. No 32 % zastávajú absolventi škôl a mladí aktívni vo veku 25 až 34 rokov. Ďalších 13 % oslovených si platí podnájom a 5 % býva u partnera.


Ako skonštatovala odborníčka na osobné financie z Partners Group SK Andrea Straková, obava z nedostatku financií sa dá preklenúť testom schopnosti splácania úveru. „Záujemca o hypotekárny úver by si mal najskôr vyskúšať minimálne pol roka odkladať bokom rovnakú sumu, akú by platil mesačne pri hypotéke. Počas tohto obdobia sa ukáže, či bude schopný v budúcnosti hypotéku splácať. Ak nie, treba zvýšiť príjem alebo prehodnotiť výdavky,“ uviedla Straková.


Nejaký typ úveru na financovanie kúpy nehnuteľnosti využilo 60 % respondentov a z nich až 81 % tento úver aktuálne stále spláca. Priemerná mesačná splátka sa pohybuje okolo 200 eur. Prieskum ukázal, že takmer polovica (43 %) Slovákov sa nechráni proti dlhodobému výpadku príjmu. Medzi nimi sú i takí (28 %), ktorí sa nechránia aj napriek tomu, že splácajú hypotekárny úver.


Reprezentatívny kvantitatívny prieskum formou online panela realizovala agentúra Focus medzi obyvateľmi SR vo veku od 20 do 55 rokov, na vzorke 1 088 respondentov. Realizoval sa na prelome mesiacov júl a august 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies