Polovica Slovákov má príznaky chronického žilového ochorenia

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 11:24 • 2 min
Polovica Slovákov má príznaky chronického žilového ochorenia

BRATISLAVA - Na Slovensku trpí chronickým žilovým ochorením (CHŽO) približne polovica populácie, pričom až 75 percent z týchto ľudí počiatočné príznaky tohto ochorenia ignoruje.

slovakia

left justify in out

Zachytiť CHŽO už v počiatočných štádiách je cieľom projektu Dni zdravých žíl, v rámci ktorého navštívi v apríli pojazdná ambulancia 24 slovenských miest. V nej si budú môcť záujemcovia nechať vyšetriť nohy a konzultovať svoj stav s praktickým lekárom a angiológom.

Chronické žilové ochorenie sa spočiatku prejavuje bolesťami nôh, opuchmi a kŕčmi. Ak sa nelieči, v priebehu niekoľkých rokov môže spôsobiť výrazné zníženie kvality života a vyvolať závažné komplikácie ako sú opuchy dolných končatín, trofické zmeny kože vyúsťujúce do invalidizujúcich vredov predkolenia, povrchová tromboflebitída, či hĺbková žilová trombóza, ktorá môže letálnou pľúcnou embóliou spôsobiť aj smrť pacienta. "Čím skôr sa začne liečba, tým menej pacientov je ohrozených uvedenými závažnými komplikáciami či progresiou ochorenia. Ekonomické ukazovatele jednoznačne svedčia pre použitie venofarmák - liekov s komplexným mechanizmom účinku, a to počnúc od skorých štádií chronického žilového ochorenia,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Viera Štvrtinová, predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti. 

Kľúčovú rolu v skorom diagnostikovaní CHŽO zohráva praktický lekár, ktorý má k dispozícii všetky súčasné diagnostické a liečebné možnosti. "Zdôrazňujem význam pravidelnej preventívnej prehliadky u svojho všeobecného praktického lekára raz za dva roky, aj pre skoré odhalenie chronického žilového ochorenia. Všeobecní lekári poskytujú komplexnú a kontinuálnu starostlivosť a je pre nás veľmi dôležité riešiť počínajúce žilové ochorenie preto, aby sme u tých istých pacientov nemuseli neskôr ošetrovať zložité komplikované poškodenia končatín," vysvetlil všeobecný praktický lekár Peter Lipták. Ako potvrdil aj prvý slovenský ultrasonografický skríning realizovaný v roku 2012, rozhodujúce pre ďalší osud pacienta sú tri veci - dostupnosť vyšetrenia ultrasonografom, ktoré potvrdí alebo vyvráti ochorenie žíl, ďalej medikamentózna liečba a nakoniec chirurgická a intervenčná liečba. Spomínaný skríning ukázal, že u 55 percent pacientov je pre odstránenie príčiny dostačujúca sklerotizačná liečba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies