Polovica opýtaných spája nedôveru v justíciu s Harabinom

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 17:15 • 2 min
Polovica opýtaných spája nedôveru v justíciu s Harabinom

BRATISLAVA - Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin podľa 58 percent respondentov aktuálneho prieskumu agentúry FOCUS prispieva skôr k nedôveryhodnosti súdnictva na Slovensku. Výsledky prieskumu zverejnila VIA IURIS. Opačný názor, teda že Harabin prispieva k dôveryhodnosti súdnictva, vyjadrili tri percentá opýtaných. Približne pätina respondentov (22 percent) sa priklonila k názoru, že súčasný predseda najvyššieho súdu nemá vplyv na dôveryhodnosť súdov. Takmer pätina opýtaných (17 percent) sa k danej otázke nevedela vyjadriť.

slovakia

left justify in out

Prezentované údaje sú výsledkom reprezentatívneho kvantitatívneho prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra FOCUS od 3. do 9. apríla prostredníctvom siete vyškolených anketárov na reprezentatívnej vzorke 1 028 dospelých obyvateľov SR.

VIA IURIS už v máji 2013 zverejnila časť výsledkov tohto prieskumu o postojoch verejnosti k súdnictvu, z ktorého vyplýva, že nedôveru k slovenským súdom prejavili viac ako dve tretiny respondentov (69 percent). „VIA IURIS považuje výsledky kvalitatívneho reprezentatívneho prieskumu za dôležitú spätnú väzbu verejnosti najvyššiemu predstaviteľovi justície,“ zdôraznil Milan Šagát z VIA IURIS. Na Slovensku je podľa neho dlhodobo marginalizovaný význam nedôvery verejnosti v súdnictvo. V zahraničí je pritom dôveryhodnosť súdnictva považovaná za základ sudcovskej nezávislosti. Napríklad v Kanade je klesajúca dôvera verejnosti voči súdnictvu dôvodom, pre ktorý si sudcovia zvyšujú nároky na svoje správanie, napríklad v podobe etických kódexov.

Predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin považuje dlhodobé aktivity Via Iuris za neobjektívne a neprofesionálne s cieľom získavať body pre vybraných politických lídrov typu Daniela Lipšica a Lucie Žitňanskej. Tvrdí, že je to recidíva, ktorá sa už nedá liečiť.

"Zverejnený prieskum verejnej mienky je taký dôveryhodný ako tie, ktoré si zaplatil Daniel Lipšic ako minister spravodlivosti o svojej osobe za takmer 2,4 milióna korún z našich daní," uviedol Harabin. Podľa jeho slov ide o vyhodené peniaze, ktoré mohli dať radšej na charitu, napríklad na výskum rakoviny. "Je mi veľmi ľúto ľudí z Via Iuris. Veď čo budú robiť a za čo ich budú platiť, keď odídem na dôchodok, vari sa vyriešia všetky problémy Slovenska a celej planéty?" dodal Harabin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona