Polovica matiek nedojčí svoje dieťa ani šesť mesiacov

NETKY.SK • 5 August 2016, 10:00 • 2 min
Polovica matiek nedojčí svoje dieťa ani šesť mesiacov

PRAHA - Podiel matiek, ktoré dojčia svoje dieťa aspoň do šiestich mesiacov, v Českej republike stále nedosahuje ani polovicu.

slovakia

left justify in out

Pri prepustení z pôrodnice je pritom výlučne dojčených viac ako 80 percent novorodencov a dojčených s dokrmovaním je vyše 95 percent detí. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

 

České ministerstvo zdravotníctva o tom informovalo vo štvrtok denník Právo, keďže prebieha Svetový týždeň dojčenia (1.-7. augusta) a v rámci neho aj celosvetová kampaň za predĺženie obdobia dojčenia.

 

Dojčenie chráni deti pred prenosnými aj neprenosnými chorobami, kým ženy chráni pred rakovinou prsníka, vaječníka a maternicového krčka, vysvetlila vedúca oddelenia Národného laktačného centra z pražskej Thomayerovej nemocnice Anna Mydlilová.

 

Tieto výhody materského mlieka sa vďaka jeho jedinečnému zloženiu prenášajú aj do ďalších generácií, uviedla lekárka.

 

Dojčené deti majú o osem až desať bodov vyššie IQ vďaka nenasýteným mastným kyselinám a vďaka probiotikám materského mlieka, ktoré ovplyvňujú vývoj mozgu, zdôraznila Mydlilová. Dojčenie pôsobí u detí ako prevencia vzniku cukrovky, obezity, alergií a syndrómu náhleho úmrtia.

 

Podľa údajov Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Českej republiky (ÚZIS) priemerný počet detí, ktorých dojčenie bolo ukončené už v priebehu šestonedelia, dosahoval v roku 2013 takmer 15 percent a iba necelých 39 percent detí bolo dojčených šesť mesiacov a dlhšie.

 

V porovnaní s predchádzajúcim rokom išlo o mierne zníženie. V niektorých krajoch ČR sú výsledky ešte horšie. Celorepublikovo je podiel nedojčených detí už tradične do piatich percent.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pokladá dojčenie za ideálny spôsob výživy dieťaťa v prvých mesiacoch po pôrode. Matkám odporúča výlučne dojčiť šesť mesiacov a potom, zároveň s postupným doplňovaním vhodných príkrmov, pokračovať v dojčení do dvoch rokov veku dieťaťa alebo aj dlhšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies