Polovica ľudí si v nových občianskych aktivovala čip

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 14:49 • 2 min
Polovica ľudí si v nových občianskych aktivovala čip

BRATISLAVA - Približne polovica majiteľov nových elektronických občianskych preukazov si dala aktivovať čip, ktorý umožňuje využiť preukaz na on-line komunikáciu so štátom.

slovakia

left justify in out

Od 1. decembra 2013 do 10. júna tohto roku vydali vyše 281-tisíc nových občianskych. Záujem je aj o elektronický podpis, ktorý sa dá vybaviť pri novom občianskom bezplatne. "Certifikátov na vytvorenie zaručeného elektronického podpisu bolo vydaných 25 634," uviedla Alena Koišová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

 

Štatistiky ukazujú po polroku aj zvýšený záujem o samotný elektronický občiansky preukaz. Kým od januára do mája 2013 prijali 184 628 žiadostí o občiansky, za rovnaké obdobie v tomto roku sa počet žiadateľov zvýšil o vyše 50-tisíc.

 

Občiansky preukaz s čipom, ktorý začali policajné oddelenia vydávať od decembra 2013, má po novom tri úrovne využitia. Základná sa ničím nelíši od používania pôvodných preukazov, ibaže na elektronickom čipe budú uložené údaje, ktoré sú aj zobrazené na preukaze. Občan si však môže pri požiadaní o nový občiansky zvoliť osobitný kód a aktivovať tak využitie preukazu na elektronickú komunikáciu so štátom. Treťou úrovňou je preukaz so zaručeným elektronickým podpisom, o jeho vytvorenie treba požiadať pri preberaní dokladu. Je bezplatné a certifikát na podpis bude platiť päť rokov. Ku každému občianskemu preukazu dostáva občan zadarmo čítačku. Návod na využitie možností preukazu ako aj prácu s potrebným softvérom nájdu ľudia v poskytnutých informačných materiáloch. Projekt elektronických občianskych preukazov je súčasťou veľkého programu elektronizácie služieb štátu, tie však budú zavádzať postupne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies