Polovica Litovčanov je stále proti zavedeniu eura

NETKY.SK • 25 September 2014, 16:23 • 2 min
Polovica Litovčanov je stále proti zavedeniu eura

MOSKVA - Takmer polovica obyvateľov Litvy nesúhlasí so zavedením spoločnej európskej meny, ktorá litas postupne nahradí od prvého januára budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov prieskumu portálu Eurobarometer vykonaného začiatkom septembra na objednávku Európskej komisie. Prieskum odhalil, že 49 percent spomedzi tisícky opýtaných sa vyjadrilo proti euru. Opačný názor vyslovilo 47 percent respondentov. Eurobarometer taktiež zistil, že až 76 percent Litovčanov sa bojí zneužitia zavádzania novej meny na zvýšenie cien. Viac ako 60 percent sa obáva straty časti identity.

 

Litva vstúpi do eurozóny ako jej devätnásty člen a skompletizuje tak trio pobaltských krajín, ktoré boli desaťročie pod kontrolou Sovietskeho zväzu. Litovský litas sa používal v medzivojnovom období, následne ho v 40. rokoch nahradil rubeľ. Litas sa do obehu vrátil začiatkom 90. rokoch po odtrhnutí sa od rozpadávajúceho sa sovietskeho bloku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies