Polostrov vypne ukrajinským vojakom vodu a elektriku, chce moskovský čas

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 07:33 • 2 min
Polostrov vypne ukrajinským vojakom vodu a elektriku, chce moskovský čas

MOSKVA - Úrady v ukrajinskom autonómnom regióne Krym plánujú odpojiť dodávky vody a elektriny ukrajinským vojakom na základniach obkľúčených Rusmi. Potvrdil to v pondelok večer bývalý ruský poslanec a spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Markov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa na jeho pondelňajšom stretnutí s predstaviteľmi proruskej autonómnej republiky dohodlo okrem vypnutia energií aj pozastavenie vyplácania žoldov. Diať sa tak podľa neho bude dovtedy, kým vojaci verejne neodvolajú lojalitu novej ukrajinskej vláde. Ako povedal, ak sa tak nestane, "bude to tu pre nich stále nepohodlnejšie, tlak bude rásť".

Krymský parlament medzitým zvažuje návrh prijať moskovský čas. Predseda zákonodarného zboru Volodymyr Konstantynov už zriadil pracovnú skupinu, ktorá má vypracovať správu. Podľa pondelňajšieho návrhu podpredsedu parlamentu Serhija Cekova by posun času o dve hodinu bol v záujme zdravia obyvateľov polostrova. Podľa svojich slov sa už roky "čuduje, prečo žijeme v čase takom neprirodzenom pre fyziológiu", cituje ho portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti. 

Cekov v utorok taktiež informoval, že predstavitelia troch juhoukrajinských miest vyjadrili záujem pričleniť sa ku Krymu v prípade rozšírenia jeho autonómie, ktoré bude predmetom referenda vypísaného minulý týždeň na koniec marca. Podľa jeho slov krymské úrady dostali žiadosti od predstaviteľov miest Nikolajev, Cherson a Odesa. "Tie si myslia, že by mali byť spolu s Krymom," cituje Cekova RIA Novosti. 

Situácia na Ukrajine sa zhoršila po februárovom zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča parlamentom. Ten následne ušiel do Ruska. Podľa Rusov mal v sobotu listom požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o vyslanie vojakov na Krym. Na takýto krok dal Putinovi v rovnaký deň povolenie parlament, ktorý vyhovel obdobnej výzve premiéra Krymskej autonómnej republiky Sergeja Aksjonova. Ukrajinské vedenie reagovalo vyhlásením mobilizácie. Kroky Moskvy sa stretli s tvrdým odsúdením zo strany západných krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona