Polonahé aktivistky Femenu žiadali slobodu pre väznené kolegyne

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 13:13 • 2 min
Polonahé aktivistky Femenu žiadali slobodu pre väznené kolegyne

PARÍŽ - Dve polonahé aktivistky hnutia Femen sa dnes pokúsili narušiť návštevu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda na medzinárodnom leteckom veľtrhu v Le Bourget pri Paríži.

slovakia

left justify in out

Ako napísala agentúra Reuters, dve mladé ženy s obnaženým poprsím bežali Hollandovi v ústrety uličkou, keď si prezeral exponáty na výstavisku. Aktivistky, ktoré vykrikovali "Sloboda!", krátko na to spacifikovala ochranka francúzskeho prezidenta.

Mladé ženy sa domáhali prepustenia dvoch francúzskych aktivistiek Femen, Pauline Hillierovej a Marguerite Sternovej, ktoré súdy v Tunisku nedávno odsúdil na štyri mesiace väzenia. Francúzky boli usvedčené z ohrozenia verejnej morálky demonštráciou v prospech ich väznenej a súdenej kolegyne, mediálne známej pod menom Amina. Ich protest mal pre hnutie Femen obvyklú formu - aktivistky boli do pol pása nahé, čo je v moslimskom Tunisku neprípustné.

Reuters pripomína, že odvolací proces proti verdiktu v kauze dvoch Francúzok sa koná práve dnes, podobne ako aj súdne pojednávanie s treťou účastníčkou protestu v Tunise - aktivistkou z Nemecka. Ich akcia v Tunise bola prvou tohto druhu v arabskom svete. Jej aktérky sa na ňu pripravovali v Paríži.

Mladú Tunisanku Aminu zadržala polícia 19. mája v Kairuáne - jednom z posvätných miest islamu, keď na múr okolo miestneho cintorína sprejovala nápis Femen. Amina sa preslávila aj tým, že v apríli v internete zverejnila fotografie svojho obnaženého poprsia popísaného sloganmi, čím chcela upozorniť na nedostatočné práva žien v Tunisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona