Poľnohospodárska univerzita v Nitre pomáha Indonézii s pestovaním pšenice

NETKY.SK • 13 September 2017, 14:44 • 2 min
Poľnohospodárska univerzita v Nitre pomáha Indonézii s pestovaním pšenice

NITRA – Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre spolupracuje s Indonéziou v oblasti rozvoja tamojšieho poľnohospodárstva. V uplynulých rokoch zrealizovala program pestovania rezistentných odrôd pšeníc v podmienkach tropického poľnohospodárstva a spolupráca sa má teraz prehĺbiť.

slovakia

left justify in out

Univerzitu navštívila v týchto dňoch 17-členná delegácia indonézskeho parlamentu vedená veľvyslankyňou Indonézskej republiky na Slovensku Adiyatwidi Adiwoso. Ako informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová, členovia delegácie a vedenie SPU zhodnotili, čo sa podarilo dosiahnuť za viac ako päť rokov spolupráce uzavretej na základe medzivládnej dohody. Obe strany zároveň prejavili záujem o ďalšiu intenzívnu spoluprácu.

Veľvyslankyňa Adiyatwidi Adiwoso uviedla, že indonézska strana má záujem pokračovať v programe pestovania rezistentných odrôd pšeníc v podmienkach tropického poľnohospodárstva. Chce posilniť spoluprácu a zapojiť do nej viacero indonézskych univerzít, keďže Indonézia je štvrtá najväčšia krajina na svete a má 250 miliónov obyvateľov, ktorým treba zabezpečiť potraviny. „Potravinová bezpečnosť je jednou z priorít našej vlády,“ povedala veľvyslankyňa. Zároveň podotkla, že Indonézia má rozsiahle plochy pre poľnohospodárstvo, takže perspektívu vidí aj v spolupráci v oblasti vývoja a implementácie nových technológií a poľnohospodárskej techniky.

 

img

Foto: Google mapy


SPU podpísala 11. októbra 2011 v Indonézii za účasti vtedajšieho prezidenta Ivana Gašparoviča memorandum o spolupráci s indonézskou University Andalas a spoločnosťou Osivo Zvolen. V apríli 2012 absolvovalo päť indonézskych študentov intenzívny trojmesačný študijný pobyt na SPU, ktorého súčasťou bola aj odborná prax v spolupráci s Osivom Zvolen a šľachtiteľskou stanicou Istropol Solary.

 

„V súčasnosti títo mladí odborníci zabezpečujú v Indonézii obilný program v prospech rozvoja indonézskeho poľnohospodárstva. Spolupráca bola príležitosťou aj pre slovenských študentov, ktorí cez rôzne študijné programy mohli navštíviť Indonéziu a študovať na tamojších univerzitách,“ uviedol rektor SPU Peter Bielik. S iniciatívou na spoluprácu vyšla indonézska strana. Krajina totiž rozširuje svoj program pestovania obilnín, ktorý bol v minulosti zameraný len na ryžu ako základný potravinový článok, aj o pšenicu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies