Poľnohospodárom pre extrémne sucho vznikla strata 28 200 000 €, žiadajú o pomoc ministerstvo

NETKY.SK • 28 Máj 2018, 14:26 • 2 min
Poľnohospodárom pre extrémne sucho vznikla strata 28 200 000 €, žiadajú o pomoc ministerstvo

BRATISLAVA - Tieto podklady si Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyžiadalo pre posúdenie v rámci snahy eliminovať následky extrémneho sucha. S cieľom objektívne kvantifikovať dopad výrazne nepriaznivých klimatických podmienok - sucha na úrody poľnohospodárskych plodín v roku 2017, si Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyžiadalo aktualizované podklady z regiónov, ktoré SHMÚ vo svojom odbornom stanovisku vymenovalo, a to sú Trnava, Senica , Galanta, Bratislava a Dunajská Streda. Tieto podklady museli dotknutí farmári odovzdať do 23.05.2018.

slovakia

left justify in out

Viac ako stovka dotknutých subjektov vyčíslilo stratu na poľnohospodárskych plodinách na 28 200 000 €. 

Najväčšie straty mali farmári v Trnave a okolí, na úrovni 14,2 mil. €. Ďalej z Bratislavy vyčíslili straty na 7,8 mil. €. Poľnohospodári z Dunajskej Stredy stratili pre minuloročné sucho na úrode 5,7 mil. €, zo Senice a Sklalice spolu 4,1 mil. eur a z Galanty 5,4 mil. €. 

V rámci plodín zaznamenali poľnohospodári najväčšiu stratu u hustosiatych obilovín, kukurici, maku, krmovín, v ovocinárstve a v zeleninárstve. 

Straty boli vypočítané takto, podľa nariadenia EK a európskeho parlamentu 1305/2013, každý farmár musel spočítať podľa štatistického výkazníctva. Vyčíslili tak výpadky z príjmov za neurodené poľnohospodárske komodity. Tento stav ohrozuje udržateľnosť ďalšej produkcie, chovu zvierat ale hlavne prácu celkom približne 2800-3000 zamestnancov. SHMÚ konštatovala, že v roku 2017 zaznamenali spomínané oblasti najvýraznejší výpadok zrážok za posledné roky a už v čase sucha upozorňoval na očakávané výpadky v poľnohospodárskej produkcii. V takom čase nepomáha ani zavlažovanie. Nakoľko je táto situácia pre farmárov likvidačná, boli nútení listom požiadať o pomoc vládu.

 

Od premiéra Petra Pellegriniho a ministerky Gabriely Matečnej je záujem o aktualizácií vyčíslenia príjmov, ale aj o zriadení opatrení, ktoré by podobné situácie riešili do budúcnosti. Ide o rizikový fond, do ktorého by prispieval štát aj farmári a z časti by kryl straty farmárov postihnutých suchom, záplavami, povodňami a inými vplyvmi. Na nutnosť zriadenia takéhoto nástroja poukazujú aj správy klimatológov o nepriaznivom trende vývoja klimatických podmienok.

V porovnaní s prvotnými odhadmi vzniknutých skôr u týchto poľnohospodárskych subjektov pri minulotýždňovom prepočte výsledná suma stúpla, lebo o 30% je viac subjektov so stratou, farmári už majú kompletné výkazy za minulý rok a odzrkadloval stratu 140 subjektov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies