Poľnohospodári na juhu Slovenska sa pripravujú na žatvu

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 17:45 • 2 min
Poľnohospodári na juhu Slovenska sa pripravujú na žatvu

BRATISLAVA - Poľnohospodári na juhu Slovenska sa pripravujú na žatvu, sledujú aj počasie. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

"Nástup leta je neodmysliteľne spojený so začiatkom zberu hustosiatych obilnín. Pre klimatické a geografické podmienky sa už tradične rozbehnú kombajny najskôr do južných regiónov Slovenska. S pokračujúcim letom sa žatva bude plynule presúvať do vyššie položených oblastí krajiny," povedala.

 

Uviedla zároveň, že podľa informácií pestovateľov sú porasty hustosiatych obilnín štandardné a ich vývoj adekvátne zodpovedá klimatickým podmienkam na Slovensku.

 

SPPK podľa nej v týchto dňoch telefonicky oslovila vybrané regionálne poľnohospodárske a potravinárske komory. Podľa získaných údajov z bratislavského a komárňanského regiónu vyzerajú porasty obilia v týchto oblastiach zatiaľ dobre. Kombinácia teplého počasia a zrážok obiliu pomohla.

 

Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora (RPPK) v Trnave podľa nej však dodáva, že prípadné väčšie množstvo zrážok môže mať nežiaduci vplyv na výskyt a rozšírenie chorôb obilia, najmä fuzárie. "Riaditeľ RPPK Trnava Jozef Šumichrast uviedol, že v Trnavskom kraji by sa žatva mohla začať už začiatkom júla. Niektorí tamojší pestovatelia predpokladajú, že začiatkom júla začnú zberať aj repku," priblížila Holéciová.

 

Na druhej strane si podľa nej viac zrážok želajú poľnohospodári napríklad z okresu Krupina alebo Bardejov. Na niektorých miestach už totiž vidno, že obiliu chýba vlaha. "Poľnohospodári dúfajú, že ich v najbližších dňoch a týždňoch nepriaznivý vývoj počasia nezaskočí, napríklad formou krupobitia alebo silného vetra. Práve počasie totiž do veľkej miery určí výslednú kvalitu obilia a množstvo lepku," dodala hovorkyňa SPPK.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies