Poľnohospodári bijú na poplach a hovoria až o zemiakovej tragédii

NETKY.SK • 29 Október 2020, 13:18 • 2 min
Poľnohospodári bijú na poplach a hovoria až o zemiakovej tragédii

Inšpirácia ide aj zo susednej Českej republiky - zemiaky sú za riekou Moravou zaradené medzi citlivé komodity.

slovakia

left justify in out

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) tvrdí, že zemiaky je výhodnejšie doviezť, než pestovať doma.

 

 

Podpora

Dôvodom je aj slabá podpora pestovateľom zemiakov. Preto sa viac oplatí dovážať ich. Povedala to vo štvrtok SPPK. K našej sebestačnosti v tomto odvetví stačí pritom podľa nich len málo. "Potrebujeme k tomu ďalších 6 500 hektárov pôdy, na ktorej by sme pestovali zemiaky, a vrátime SR medzi sebestačné krajiny v produkcii tejto pre nás tradičnej plodiny," prezradila hovorkyňa SPPK Jana Holéciova.

 

Aj klimatické zmeny

Medzi príčiny patria aj klimatické zmeny, dovozy vo výraznej miere najmä z Francúzska, Holandska a Českej republiky, absencia podpory domácich pestovateľov a takmer žiadny spracovateľský priemysel pre túto oblasť. Organizácia to považuje až za zemiakovú tragédiu Slovenska.

 

 

Plochy

"Kým ešte pred Nežnou revolúciou predstavovali zberové plochy 55-tisíc hektárov (ha), dnes sa zemiaky pestujú a zbierajú z výmery len približne 7 800 ha. Z toho profesionálni pestovatelia pestujú zemiaky na výmere okolo 5 000 – 5 300 ha. Spolu s pôdou sa stratila aj sebestačnosť v produkcii, ktorá je dnes na úrovni 56 %. V ďalšom roku klesne dokonca až na 44 %. Dôvod? Pestovateľských plôch bude o rok opäť menej," vysvetlila Holéciová.
 

Dotácie

Podľa Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska je inde táto oblasť omnoho výraznejšie dotovaná. Aj preto pestovatelia z daných štátov vedia predávať svoje produkty lacnejšie. "Zároveň vedia viac investovať, inovovať a zefektívňovať,“ zdôraznil riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska Jozef Šumichrast.

 

 

Skoro 5 miliónov eur

Príkladom je aj Praha. Zemiaky v Českej republike totiž patria medzi citlivé komodity a každý rok sa podporujú sumou 135 miliónov českých korún (4 921 937 eur). To sa navyše ešte zvýši o ďalších 50 miliónov (1 822 940 eur). „Aj vďaka tejto sume nás naši susedia ešte viac predbehnú a budú mať výhodu,“ dvihol varovný prst Šumichrast.

 

Nový projekt

Slováci však nestratili sebestačnosť len v tejto oblasti. Preto SPPK spúšťa projekt "Sme sebestační". Ním chce kupujúcim vysvetliť, čo musia politici urobiť pre zvýšenie sebestačnosti v rôznych oblastiach. „Poctivých poľnohospodárov uráža, keď ich verejnosť obviňuje, že sú príčinou úpadku poľnohospodárstva. Nie sú vinníkmi, ale obeťou. Majú v rukách návod, ako zvýšiť potravinovú sebestačnosť krajiny. Ten návod si však musia politici osvojiť a čím skôr realizovať," zdôraznil predseda SPPK Emil Macho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona