Pollard, ktorý si za špionáž pre Izrael odpykal 30 rokov, nesmie odísť z USA

NETKY.SK • 20 November 2015, 19:12 • 2 min
Pollard, ktorý si za špionáž pre Izrael odpykal 30 rokov, nesmie odísť z USA

WASHINGTON - Američan Jonathan Pollard (61), ktorý bol za špionáž pre Izrael odsúdený na doživotie a vo väzení strávil 30 rokov, je od dnešného skorého rána podmienečne na slobode.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra AP informovala, že bývalého analytika americkej tajnej služby kamery zachytili, keď sa sprevádzaný manželkou Esther išiel prihlásiť probačnému úradníkovi na manhattanskom súde.


Jeho obhajcovia ihneď po jeho odchode z väzenia napadli na súde "obmedzujúce" podmienky, ktoré musí dodržiavať. Je nútený nosiť na členku GPS náramok, ktorý monitoruje jeho pohyb, a monitorovaný bude aj akýkoľvek počítač, ktorý použije, či už súkromne alebo v práci. Advokáti argumentujú, že GPS náramok mu môže zdravotne škodiť, pretože má silnú cukrovku a trpí chronickým opuchom nôh a členkov. Monitorovanie jeho počítača označili za zbytočné, pretože už nemá prístup k žiadnym tajným materiálom.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na Pollardovo oslobodenie vyhlásil, že "ako niekto, kto spomínal Jonathanov prípad dlhé roky po sebe idúcim americkým prezidentom, som dlho dúfal, že tento deň raz príde".


"Čakala som na tento deň 30 dlhých rokov, je to neuveriteľné," zverila sa izraelskému vojenskému rozhlasu jeho bývalá manželka Anne. "Je to úžasný okamih," citovala ju AP.


Pollardovi obhajcovia v návrhu na zmenu doživotného trestu na podmienečný po odpykaní si 30 rokov trestu uviedli, že dostal prácu vo finančnom oddelení nemenovanej investičnej firmy v New Yorku.


V rámci podmienečného prepustenia je povinný zostať najmenej päť rokov v USA, hoci jeho stúpenci vrátane Netanjahua sa usilujú o to, aby mohol ihneď odcestovať do Izraela.


Pollard povedal, že jeho priznanie viny bolo vynútené, vyjadril však nad svojím činom ľútosť. V rozhovore pre agentúru AP v roku 1998 povedal, že sa nepovažuje za hrdinu: "Z mojich činov nevzišlo nič dobré... Pokúsil som sa slúžiť dvom krajinám naraz. To nefunguje."


Pollardovi obhajcovia požiadali preňho o povolenie, aby mohol ihneď odcestovať do Izraela, a dvaja demokratickí kongresmani z New Yorku - Elit Engel a Jerrold Nadler - jeho žiadosť podporili, aby mohol žiť spoločne so svojou rodinou. Upozornili však, že ak vycestuje, už sa zrejme nikdy nebude môcť vrátiť do
Biely dom uviedol, že nemá v úmysle meniť podmienky jeho prepustenia.


Agentúra AP dodala, že USA vlani spomínali možnosť predčasného prepustenia Pollarda z väzenia v rámci podnetov, ktoré mali prinútiť Izrael pokračovať v mierových rokovaniach s Palestínčanmi. Tie sa však prerušili na neurčito, zatiaľ čo Pollard bol ešte vo väzení.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies