Pollák žiada Čižnára o dohľad nad kauzou údajnej šikany chlapcov

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 14:15 • 2 min
Pollák žiada Čižnára o dohľad nad kauzou údajnej šikany chlapcov

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák listom požiadal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o dohľad nad zabezpečením spravodlivosti v prípade kauzy údajného týrania rómskych chlapcov košickou políciou v roku 2009.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. "Vyzdvihujem skutočnosť, že prokurátor proti rozhodnutiu Okresného súdu Košice II podal odvolanie, dbá na dodržiavanie zákonnosti zo strany štátnych orgánov a zameriava sa na zákonnosť hodnotenia dôkazov," uviedol Pollák.

 

V liste pre Čižnára je uvedené právne stanovisko úradu rómskeho splnomocnenca. Na oddelení policajti podľa obžaloby nútili rómskych chlapcov sa vyzliekať, fackovali ich a aj iným spôsobom šikanovali. Údajne si všetko točili na mobilné telefóny. Nahrávka sa objavila na internete - denník SME ju zverejnil na svojom webe. Pollák vo svojom stanovisku pre Čižnára vyjadruje názor, že v tomto prípade obrazový a zvukový záznam zhotovili páchatelia protiprávneho konania a pravdepodobne ho priamo využili na svoju propagáciu. Pollák si myslí, že neprávoplatný rozsudok súdu vo svojom dôsledku zakladá právne následky odopretia spravodlivosti, a teda aj porušenie Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ako aj ďalších medzinárodných dohovorov. 

 

Ako uviedol ďalej splnomocnenec, váži si prácu policajtov, no v prípade tejto kauzy je presvedčený, že policajti, ktorí majú chrániť zákon, zlyhali, z ich strany k šikanovaniu chlapcov došlo, pričom ich konanie má znaky trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. "Verím, že pravda a spravodlivosť sa presadia a zodpovedné inštitúcie zabezpečia spravodlivý priechod práva. Rovnako ako odsudzujem nezákonné praktiky príslušníkov polície v prípade tejto kauzy, odsudzujem aj páchanie priestupkov a trestných činov detí, bez ohľadu na etnickú a národnostnú príslušnosť," uzavrel Peter Pollák pre agentúru SITA. 

 

Okresný súd Košice II v piatok 27. februára oslobodil spod obžaloby zneužitia právomoci verejného činiteľa desiatich už väčšinou bývalých policajtov a ďalších štyroch, ktorí boli obžalovaní aj z vydierania v mediálne známej kauze šikanovania rómskych chlapcov. Senát odkázal šiestich poškodených, ktorí žiadali ako nemajetkovú ujmu každý po 30-tisíc eur, na konanie v občiansko-právnych veciach. Prokurátor sa na mieste voči rozsudku odvolal. Kauza tak bude pokračovať na košickom krajskom súde. 

 

Súdny verdikt v tomto prípade padol po šiestich rokoch. Šiestich rómskych chlapcov z košického sídliska Luník IX polícia zadržala 21. marca 2009 po tom, ako lúpežne prepadli staršiu ženu. Policajti vtedy priviezli chlapcov na obvodné oddelenie polície Košice – Juh. Na oddelení ich podľa obžaloby nútili vyzliekať sa, fackovali ich a aj iným spôsobom šikanovali. Policajti si údajne všetko točili na mobilné telefóny. Nahrávka sa objavila na internete - denník SME ju zverejnil na svojom webe. Na základe toho sa začalo nielen trestné konanie, ale aj ministerstvo vnútra začalo konať a vyvodilo sankcie voči policajtom aj niektorým policajným funkcionárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies