Pollák žiada, aby zásah vo Vrbnici preverila prokuratúra

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 08:15 • 2 min
Pollák žiada, aby zásah vo Vrbnici preverila prokuratúra

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky (SR) pre rómske komunity Peter Pollák žiada, aby štvrtkový policajný zásah v obci Vrbnica v okrese Michalovce preverila Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR a generálna prokuratúra. Ako uviedol vo svojom stanovisku, mali by ho preveriť najmä z pohľadu jeho zákonnosti, legitimity a primeranosti.

slovakia

left justify in out

Podľa Polláka Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity preveruje informácie o policajnom zásahu z viacerých zdrojov. Rómovia z obce Vrbnica tvrdia, že donucovacie prostriedky policajtov boli neprimerane tvrdé a zasiahli ľudí, ktorí slušne žili a nedostali sa doposiaľ svojím správaním do rozporu so zákonom. Peter Pollák bude preto okrem vyšetrenia primeranosti policajného zásahu žiadať aj policajnú správu o priebehu tohto zásahu a bude iniciovať opätovné stretnutie s vedením Policajného zboru SR, ktorého témou bude prijatie opatrení, aby nevznikali pochybnosti o oprávnenosti alebo primeranosti použitia donucovacích prostriedkov. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity bude iniciovať zmenu legislatívy, ktorá by zaviedla povinnosť policajtov používať pri zásahoch špeciálnych jednotiek kamerový systém alebo vyhotoviť zvukový alebo obrazový záznam, uvádza vo svojom stanovisku k policajnému zásahu vo Vrbnici.


O výsledkoch celokrajskej pátracej akcie 100 dnes na tlačovej besede v Michalovciach informoval riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško. "Ohradzujem sa voči takým slovám, že šlo o brutálny zásah polície, je to nezmysel, ktorý chce niekto použiť voči polícii. Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a na mieste zásahu bol prítomný aj starosta. Som zásadne proti tomu, aby zásah polície bol zneužívaný na politický boj,“ povedal Leško. Zdá sa, že jedna politická strana takýmto spôsobom – spochybňovaním práce polície, ju chce znevážiť a vytĺkať z toho politický kapitál. Leško zdôraznil, že ak majú dotknuté osoby dojem, že bol porušený zákon, môžu podať podnet na prešetrenie na inšpekciu ministerstva vnútra, alebo podať trestné oznámenie.


Približne dvesto až tristo Rómov sa dnes zhromaždilo pri obecnom úrade v obci Vrbnica na protest proti zásahu polície počas včerajšej pátracej akcie 100. Ako informoval rómsky starosta obce Jaroslav Tokár, pri brutálnom zásahu polície viacerí obyvatelia utrpeli zranenia.


„Medzi zranenými boli aj Rómovia, ktorí sú zamestnancami obce v rámci aktivačných prác. Stalo sa to v pracovnom čase. Ďalší postup zvážime po porade s právnikom,“ povedal Tokár. Ďalší boli zranení inde. „Polícia bez dovolenia vstúpila aj na môj dvor – bol to policajt so psom. Bol som vtedy v úrade a volala mi manželka, že bijú tunajších Rómov, tak som sa ponáhľal domov. Keď som žiadal vysvetlenie ako starosta obce, mladý policajt ma ponížil, keď povedal, že pre neho som len Cigán,“ povedal Tokár. Aj on zváži ďalší postup v zmysle zákona. Tokár doložil, že tunajší Rómovia nikdy nemali vážnejšie problémy s políciou, najmä s príslušníkmi z oddelenia z Trhovišťa, preto nechápe prečo polícia tak postupovala. Doložil, že podniknú potrebné kroky v zmysle zákona.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies