Pollák: Výsledky mojej práce si môže každý pozrieť na internete

NETKY.SK • 11 August 2014, 19:49 • 2 min
Pollák: Výsledky mojej práce si môže každý pozrieť na internete

KUČÍN - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák odmieta tvrdenia niektorých rómskych strán a hnutí, že málo robí pre Rómov a svoju funkciu zneužíva na politické zviditeľnenie seba a politického subjektu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktorý ho nominoval na tento post.

slovakia

left justify in out

Pollák sa k iniciatíve rómskych zoskupení, ktoré vyzvali premiéra Roberta Fica, aby zvážil jeho zotrvanie vo funkcii, vyjadril v obci Kučín, v okrese Vranov nad Topľou, kde bol dnes pri slávnostnom otvorení prevažne rómskej materskej školy. Podľa jeho slov ani túto materskú školu si so sebou domov nezoberie. Svojim neprajníkom odkazuje, aby sa držali faktov, ktoré hovoria v prospech jeho jeden a polročnej práce.

 

„Začali sme stavať školské zriadenia. Postavili sme 15 základných škôl, máme takmer 3 000 ľudí v teréne, ktorí pracujú, 54 komunitných centier, ktoré momentálne staviame, to všetko je jasným dôkazom toho, že sme niečo spravili,” uviedol Pollák. Jeho kritici buď nemajú dostatok informácií, alebo ide o skupinu, ktorá chce na rómskych projektoch zarobiť. 

 

Splnomocnenec pre rómske komunity dodal, že za obdobie, odkedy je vo funkcii, spustili rómske občianske hliadky, projekt terénnych zdravotných asistentov. Začali neľahký proces usporiadania pozemkov v rómskych osadách. „Ja verím, že keď týmto ľuďom vážne ide o rómsku problematiku a nie o biznis, tak si tieto veci naštudujú a konečne budú mať v rómskej problematike poriadok,” povedal Pollák. Na otázku, či navzájom zlyháva komunikácia, Pollák uviedol, že si to nemyslí. Všetky informácie sú zverejnené na internetových stránkach a úrad splnomocnenca sa snaží ich posúvať ďalej aj inými formami. Pollák ďalej povedal, že počas jeho pôsobenia na úrade vlády pripravili s pracovníkmi niekoľko pilotných projektov, ktorých výstupom bola snaha o pripravenosť Slovenska na čerpanie finančných prostriedkov z eurofondov na roky 2016 – 2020. Jedným z nich je aj dnes odovzdaná materská škola v Kučíne. Ďalšie veľké aktivity, ktoré podporí Európska únia, pripravujú a spustia na nich projekty na budúci rok. 

 

Premiér Robert Fico by mal zvážiť ponechanie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka vo funkcii, pretože na úrade vládne chaos. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Strany Rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko. „Keď do funkcie nastupoval, očakávali sme zlepšenie rómskej problematiky, no čas ukázal, že stagnuje na jednom mieste,“ poznamenal. Rómovia aj pre situáciu na úrade plánujú v septembri a októbri viaceré demonštrácie vo väčších okresných mestách, prísť by mali aj do Bratislavy. Pochodmi chcú poukázať na nespokojnosť s Pollákom ako splnomocnencom pre Rómov, ale aj na rozkrádanie eurofondov či nezamestnanosť rómskeho obyvateľstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona