Pollák: Vláda vytvára moderný sociálny systém

NETKY.SK • 24 Október 2013, 11:06 • 2 min
Pollák: Vláda vytvára moderný sociálny systém

BRATISLAVA - Vládnym návrhom zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa podľa poslanca Petra Polláka (OĽaNO) vytvára moderný, spravodlivý a motivujúci sociálny systém.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedol v parlamentnej rozprave poslanec, ktorý je súčasne splnomocnencom vlády pre rómske komunity, efekty z nového sociálneho systému pocíti celá spoločnosť na Slovensku. Podľa neho Slovensku pomôže to, ak si základnú dávku v hmotnej núdzi bude potrebné odpracovať ôsmimi hodinami týždenne. "Práce v mestách a obciach je stále dosť," povedal. Žiadnej sociálne odkázanej osobe podľa Polláka neuškodí to, ak bude pracovať osem hodín týždenne.

Poslanec Pavol Zajac (KDH) však tvrdí, že pre ľudí v hmotnej núdzi nebude v mestách a obciach dosť práce. "Starostovia sa toho obávajú," povedal. Podľa neho bude problém, ak bude mať starosta nájsť prácu v obci pre napríklad 500 ľudí v hmotnej núdzi. Obáva sa toho, aby sa časť ľudí nechodila len podpisovať, keďže sa pre nich nenájde práca. Navrhuje preto, aby si ľudia v hmotnej núdzi mohli dávku odpracovať aj pri prácach organizovaných v rámci ochrany prírody a krajiny. 

Základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,6 eura má štát podľa navrhovaného zákona od začiatku budúceho roka vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác aspoň 32 hodín. Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne. Ak ani jeden z rodičov nevyužije ponuku obce a nebude pracovať, rodina nedostane aktivačné príspevky, ani základnú dávku v hmotnej núdzi na rodičov. Rodina by však mala naďalej nárok na príspevok na bývanie a na dávky na deti. Pri štvorčlennej rodine, kde ani jeden z rodičov nepracuje, by tak suma sociálnych dávok klesla zo 156 eur na 36 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies