Pollák: Som presvedčený, že efekt zákona o hmotnej núdzi sa prejaví ihneď

NETKY.SK • 23 December 2013, 06:28 • 2 min
Pollák: Som presvedčený, že efekt zákona o hmotnej núdzi sa prejaví ihneď

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák je presvedčený, že pravidlá nového zákona o pomoci v hmotnej núdzi začnú prinášať ovocie hneď od začiatku.

slovakia

left justify in out

Zákon vníma ako najvýraznejší úspech, ktorý sa jeho úradu v roku 2013 podarilo dosiahnuť. "Vďaka tomuto zákonu sa nám podarilo to, o čom pred nami 20 rokov všetci iba hovorili," zdôraznil Pollák. Ako pre TASR ďalej uviedol, v zákone o hmotnej núdzi sa zakomponovali tri najprísnejšie piliere rómskej reformy, ktoré sú ale nevyhnutné, ak sa majú napraviť krivdy medzi tými, ktorí chcú pracovať a tými, ktorí len čakajú na sociálne dávky, medzi tými, ktorí vedia, že musia do systému čímsi prispieť a tými, ktorí chcú systém len zneužívať. Názor niektorých ľudskoprávnych organizácií, ktorí zákon i tzv. rómsku reformu podrobujú neustále ostrej kritike síce vníma, no nepovažuje ju za relevantnú.

"Tí, ktorí to kritizujú o tejto téme píšu z Bratislavy, no skúsenosti s reálnou situáciou nemajú," uviedol na adresu inštitúcií ako Nadácia Milana Šimečku či CVEK. "Pre mňa je podstatné a dôležité počuť názory ľudí z regiónov, kde je vysoká koncentrácia Rómov," zdôraznil Pollák. Práve ich postoj považuje za potvrdenie správnosti zákona. "Či už som sa stretol s primátormi a starostami, alebo zástupcami mimovládiek, ktoré pracujú s rómskymi komunitami, nezaznamenal som z ich strany kritiku tohto zákona ani jeho filozofie," povedal Pollák.

Ďalší dôležitý bod v prospech zákona pripisuje faktu, že pre prijatie zákona našiel politickú zhodu v parlamente. "Môžeme síce s kolegami diskutovať, či zákon v niektorej zo svojich častí je alebo nie je protiústavný, no fakt, že je dôležité prijať takýto zákon poslanci nespochybnili."

Pollák dodal, že ak by naozaj hrozilo, že zákon bude napadnutý na Ústavnom súde SR, "je najvyšší čas zmeniť Ústavu." 

Zákon o pomoci v hmotnej núdzi parlament prijal 26. novembra, keď pri jeho opätovnom schválení odmietol pripomienky prezidenta Ivana Gašparoviča. Právna norma nadobudne platnosť 1. januára 2014. Ľudia v hmotnej núdzi budú mať nárok na sociálnu dávku vo výške 61,60 eur len vtedy, ak počas mesiaca odpracujú 32 hodín verejnoprospešných prác. Predpokladom je, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies