Pollák s Kaníkom predložia spoločné návrhy pre Rómov

NETKY.SK • 6 Apríl 2014, 10:26 • 2 min
Pollák s Kaníkom predložia spoločné návrhy pre Rómov

BRATISLAVA - Základ zmien pochádza z Kaníkovej novely o hmotnej núdzi, ktorou rieši viacero typov zmien.

slovakia

left justify in out

Rómsky splnomocnenec Peter Pollák sa dohodol s poslancom SDKÚ-DS Ľudovítom Kaníkom na predložení spoločných návrhov, ktoré riešia problémy Rómov. Základ zmien pochádza z Kaníkovej novely o hmotnej núdzi, ktorou rieši viacero typov zmien. Doteraz Pollák Kaníkove novely, ktoré poslanec za SDKÚ-DS do parlamentu opätovne predkladá, odmietal, považoval ich za nekomplexné.

„Vo filozofickej rovine sme sa zhodli takmer na všetkom,“ povedal Kaník po stretnutí s Pollákom s tým, že mierne odlišnosti majú na konkrétne nastavenia jednotlivých parametrov. Pollák súhlasí s Kaníkom navrhovaným zvýšením rodičovského príspevku pre pracujúce rodiny. „Ja som navrhol 220 eur, asi pôjdeme na vyššiu úroveň, naopak, jeho zníženie pre nepracujúcich bude miernejšie,“ vysvetlil Kaník. 


Rovnako Pollák súhlasí so zmenami v priestupkovej oblasti, kde Kaník zavádza povinnosť odpracovať trest za spáchané priestupky a ruší tak priestupkovú imunitu, ktorú dnes požívajú poberatelia sociálnych dávok. Zároveň chce Kaník zaviesť prenos priestupkovej zodpovednosti z maloletých páchateľov na ich rodičov.

 

Pollák rovnako súhlasí s Kaníkovými opatreniami proti vzniku čiernych stavieb, teda aby sa nové čierne stavby na cudzích pozemkoch mohli odstraňovať. Rómsky splnomocnenec rovnako podporuje Kaníkov návrh, aby sa podiel príjmu, ktorý sa nezapočítava do príjmu pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi, zvýšil zo súčasných 25 % na 40 %. "Navrhujeme tým zvýšenie čistého príjmu pracujúcich rodín, teda tých rodín, kde aspoň jeden z rodičov pracuje," vysvetlil Kaník. Naopak, Pollák odmieta, aby sa príspevok pri narodení dieťaťa neposkytoval rodinám, z ktorých ani jeden rodič nikdy nikde nepracoval. 


Odlišný pohľad má Pollák aj na súčasný príspevok na nezaopatrené dieťa, ktoré si plní povinnú školskú dochádzku. Kaník ho chce transformovať na tzv. prospechové štipendium. Pollák navrhuje, aby sa posudzoval podľa dochádzky a aj podľa prospechu. 

 

Podľa splnomocnenca sa pri týchto zmenách nedá hovoriť ako o malej rómskej reforme. „Ide o nápravu sociálneho systému, ktorý je 20 rokov nevýhodný pre túto krajinu,“ konštatoval Pollák. Hoci za rok a pol pôsobenia vo funkcii splnomocnenca dal do parlamentu iba jeden návrh zákona, Pollák podľa vlastných slov napĺňa svoj stobodový program. „Menej rozprávame, viac pracujeme,“ vravel. Rozbehol sa podľa jeho slov program výstavby komunitných centier, modulových škôl, zdravotných asistentov, rómskych občianskych hliadok, svojpomocnej výstavby a ďalšie, ktoré, ako verí, vyústia v systémové opatrenia. Rómska reforma je podľa neho záležitosťou dekády a nie jedného volebného obdobia. Za veľký úspech považuje aj efektívne využívanie eurofondov v rómskej oblasti. Kaník sa nazdáva, že Pollákov súhlas s jeho návrhmi znamená potvrdenie správnosti jeho prístupu k reformám spred desiatich rokov, hoci boli mnohokrát spochybňované. „Prax je prax, musí sa to opierať o rozum,“ konštatoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona