Pollák: Rómska reforma funguje

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 13:13 • 2 min
Pollák:  Rómska reforma funguje

BRATISLAVA - Rómska reforma funguje, vyhlásil v diskusnej relácii TA3 V politike splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

slovakia

left justify in out

"My sme premeškali 22 rokov v riešení rómskej problematiky. Ak očakáva niekto, že zo dňa na deň zmeníme rómske komunity, nie je to možné. Som však presvedčený, že sme nastavili opatrenia, ktoré prinesú v blízkej budúcnosti efekt," povedal Pollák, ktorý zároveň vymenoval viacero dosiahnutých opatrení.

 

"Postavili sme v minulom roku päť modulových škôl, tento rok ďalších 15, všetko sú to štátne prostriedky, ktoré využívame na to, aby sme odstránili nedostatok školských kapacít vo vysokých koncentráciách rómskych komunít," dodal. Podľa splnomocnenca vlády tiež naštartovali projekt vysporiadania pozemkov pod rómskymi osadami a rozbehli program svojpomocnej výstavby. "Už nechceme, aby Rómom stavali byty firmy, ktoré si na tom zarobia, ale chceme, aby si to Rómovia sami postavili, aby nezískali tieto byty zadarmo," vysvetlil.

 

"Naštartovali sme program zdravotných asistentov, dnes ich máme 160," hovoril ďalej. Za úspech považuje Pollák aj nový zákon o hmotnej núdzi. "Konečne urobili poriadok v priestupkovej imunite, ktorá do 1. januára 2014 v chudobných lokalitách existovala, keďže sociálny systém nedovoľoval nejako siahnuť na sociálne dávky," poznamenal. "Postavili sme 54 komunitných centier, ďalších 70 je pripravených na výstavbu. Spustili sme projekt rómskych občianskych hliadok, ktorý výrazne pomôže zmierňovať napätie medzi majoritou a rómskou komunitou," ukončil. Podľa rómskeho splnomocnenca je dnes veľmi dôležité investovať do vzdelávania rómsky detí, aby boli použiteľné na pracovnom trhu. Ak to neurobíme, vychováme podľa Polláka ďalšiu generáciu závislú na sociálnom systéme.

 

Podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová si naopak myslí, že žiadna rómska reforma nie je. "Som sklamaná, pretože tie odkazy ľudí a nie iba Rómov, ale aj majority, sú také, že sa to napätie medzi dvoma skupinami zväčšuje. My dodnes čakáme, kde ta rómska reforma je. Ale ona nie je," uviedla. Keď podľa nej nastupoval splnomocnenec vlády za OĽaNO Peter Pollák, hovoril o tom, že pripravuje komplexnú reformu, ktorú nazvali správnou cestou. "Prvým zlým signálom bola skutočnosť, že celá téma Rómov sa dostala pod ministerstvo vnútra, silový rezort," dodala. KDH podľa nej hovorí o dvoch premeškaných rokoch, pretože sa dnes nenapĺňa stratégia schválená ešte v roku 2012. "Po bombastickom úvode, keď sa hovorilo o komplexnej reforme, začala pomaly sa odkrývať nejaká kvázi reforma, ktorá skončila pri desiatich politických bodoch. Z toho dva tieto body boli rozobraté , a to je vzdelávanie a vymožiteľnosť práva. To skončilo, máme dva roky vlády a neposunuli sme sa nikam," doplnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona