Pollák opäť žiada nahrávanie policajných zásahov, zákon má pripravený

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 15:24 • 2 min
Pollák opäť žiada nahrávanie policajných zásahov, zákon má pripravený

BRATISLAVA - Rómsky splnomocnenec vlády a poslanec NR SR Peter Pollák (OĽaNO) žiada ministerstvo vnútra, aby zaviedlo povinné nahrávanie policajných zásahov. Ak to neurobí, na jeseň to navrhne v parlamente on sám.

slovakia

left justify in out

"Dali sme tento návrh ministerstvu. Ak takúto legislatívnu úpravu neurobí, tak ako poslanec takýto návrh zákona predložím. Už máme pripravené znenie tohto návrhu," povedal Pollák po dnešnom rokovaní parlamentného ľudskoprávneho výboru.

 

Podľa splnomocnenca by povinné videozáznamy zo zásahov pomohli ľuďom aj policajnému zboru. "Je to v záujme ľudí aj celého policajného zboru. Aby takéto zásahy nekazili meno policajtom," zdôraznil rómsky splnomocnenec.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) tvrdí, že vybavenie polície kamerami je finančne náročné. "Keď mi dodajú 20 miliónov eur, bude to hneď," uviedol nedávno minister. Pollák verí, že sa peniaze nájdu.

 

Rómsky splnomocnenec žiada povinné nahrávanie zásahov v súvislosti s policajnými akciami v rómskych osadách, konkrétne s nedávny zásahom v obci Vrbnica.

 

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, kde prišli, bola aj obec Vrbnica, kde však podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov a okolo 15 ich bolo neskôr aj ošetrených. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.

 

Policajný zákrok vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

 

O výsledkoch vyšetrovania má poslancov v ľudskoprávnom výbore prísť informovať minister Kaliňák. Rozhodli o tom na dnešnom rokovaní výboru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies