Pollák: Obce budú pri čerpaní eurofondov povinné zamestnávať Rómov

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 12:58 • 2 min
Pollák: Obce budú pri čerpaní eurofondov povinné zamestnávať Rómov

BRATISLAVA – Zákazky financované z eurofondov ponúknu v nasledujúcom programovacom období 2014-2020 prácu nezamestnaným Rómom. Využiť ich budú môcť obce najmä pri projektoch na zlepšenie infraštruktúry v najkritickejších lokalitách s prítomnosťou rómskych komunít. Informoval o tom splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

slovakia

left justify in out

Pollák priblížil, že spoločnosti uchádzajúce sa o verejné zákazky zamerané na marginalizované rómske komunity v Operačnom programe Ľudské zdroje budú musieť povinne využiť potenciál miestnej pracovnej sily.

 

„Kto sa bude chcieť uchádzať v obci s marginalizovanou rómskou komunitou napríklad o zákazku na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl, výstavbu, rekonštrukciu komunitných centier, obydlí, dobudovanie inžinierskych sietí, alebo zabezpečenie prístupu k úžitkovej a pitnej vode, bude povinný zamestnať dlhodobo nezamestnaných Rómov,“ vysvetlil.

 

Pollákov úrad považuje sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní za jeden z kľúčových nástrojov, ktorý môže prispieť k zvyšovaniu zamestnanosti dlhodobo nezamestnaných Rómov. Povinnosť zamestnať pri realizácii verejných zákaziek určité percento dlhodobo nezamestnaných Rómov sa podľa neho bude uplatňovať v obciach s prítomnosťou rómskej komunity, ktoré sú zaradené do Atlasu 2013.

 

„Naším zámerom je, aby obce uplatňovali sociálny aspekt najmä vo verejných obstarávaniach stavebných prác. To znamená pri regenerácii sídel, podpore bývania pre obyvateľov komunít a sociálnej infraštruktúre,“ spresnil splnomocnenec vlády pre rómske komunity.

 

Ako bude opatrenie fungovať, Slovensko testuje prostredníctvom výzvy „Podpora infraštruktúry vzdelávania marginalizovaných rómskych komunít s väzbou na Lokálne stratégie komplexného prístupu“, ktorá je podporované ešte z dobiehajúceho programovacieho obdobia 2007-2013. Príslušný riadiaci orgán ju zverejnil 3. 7., sociálny aspekt je tu dobrovoľným kritériom. Pollák vysvetlil, že má slúžiť na získavanie skúseností, ktoré možno využiť pri nastavovaní výziev so sociálnym aspektom vo verejných zákazkách v rokoch 2014 – 2020.

 

So sociálnym aspektom vo verejnom obstarávaní má skúsenosti aj susedná Česká republika. V rámci realizácie zákazky pri revitalizácii sídliska Chánov boli v meste  Most zamestnaní sociálne vylúčení obyvatelia. Počas projektu nadobudli požadované pracovné zručnosti, vďaka ktorým získali mnohí trvalý pracovný pomer, doplnil v tlačovej správe Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona