Pollák: Každá rómska osada je iná, paušálne riešenie problémov neexistuje

NETKY.SK • 27 August 2015, 13:19 • 2 min
Pollák: Každá rómska osada je iná, paušálne riešenie problémov neexistuje

BRATISLAVA - Každá rómska osada má svoje osobitosti. Problémy v osadách preto treba riešiť individuálne.

slovakia

left justify in out

Navyše, úrad rómskeho splnomocnenca vlády by nemal patriť pod ministerstvo vnútra. Myslí si to bývalý rómsky splnomocnenec Miroslav Pollák, ktorý bude v oblasti rómskej otázky radiť hnutiu KDH. Pridal sa totiž k Tímu plus.

 

"Celá rómska komunita je veľmi heterogénna, osady sú rôzne. Nemôže preto existovať paušálne riešenie. Každá komunita je iná, východiskové podmienky sú iné, spolužitie s okolím je iné, história aj skúsenosti sú iné. Treba poznať terén," povedal Pollák.

 

V niektorých osadách podľa neho treba začať riešiť nezamestnanosť, ale v iných je najväčší problém to, že ľudia nemajú ani základnú školu. "Tam treba začať so vzdelaním," poznamenal. V ďalších osadách je zas nevyhnutné riešiť najskôr úžeru či zabezpečiť pitnú vodu. A k týmto prvým krokom treba potom podľa Polláka pridávať ďalšie.

 

"Nemôže to byť jednorazová záležitosť," zdôrazňuje bývalý splnomocnenec vlády. Podľa neho je riešenie spolužitia Rómov s väčšinou na dlhú dobu. Okamžité rýchle riešenia podľa neho neexistujú. Extrémistickým názorom sa treba podľa neho vyhýbať a zbytočne nevyhrocovať situáciu.

 

Tím plus vyjadruje tímovú a individuálnu spoluprácu odborníkov a osobností verejného života s predstaviteľmi a expertmi hnutia. Ide o osobnosti verejného života, ktoré nie sú členmi KDH, prijímajú či zdieľajú programové priority, cestu a víziu KDH. Spolupráca bude zameraná na tvorbu programu a riešení pre jednotlivé oblasti života a ich komunikáciu s verejnosťou.

 

Do Tímu plus už patrí aj bývalý úspešný slovenský hokejový tréner Ján Filc a právnik Peter Kubina. Filc sa venuje oblasti vzdelávania a športu, Kubina oblasti spravodlivosti a právneho štátu. V blízkej budúcnosti majú pribudnúť ďalší.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies