Pollák: Európska komisia nám schválila 70 miliónov eur na rómske obydlia

NETKY.SK • 30 Október 2015, 13:32 • 2 min
Pollák: Európska komisia nám schválila 70 miliónov eur na rómske obydlia

BREZNICA – V rómskej osade v Breznici, okres Stropkov, skolaudovali pred rokom tri domčeky, ktoré s finančnou podporou Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity postavili vlastnoručne miestni Rómovia.

slovakia

left justify in out

Obec dostala dotáciu 40.000 eur a z vlastných prostriedkov prispela sumou 10.000 eur, ktorá zahŕňa aj kúpu pozemku. V troch nájomných bytoch žijú dnes tri rodiny, ktorých podmienky na bývanie boli kritické. Strechu nad hlavou v nových príbytkoch našlo spolu 17 ľudí. Po roku si prišiel do Breznice pozrieť kvalitu stavieb splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý vyjadril veľkú spokojnosť s realizáciou tohto projektu v obci.

 

V Breznici žije okolo 80 Rómov. Podobné nové bývanie by prijala väčšina z nich. Starosta obce Slavomír Brendza povedal, že obec má na to vhodné vlastné pozemky a pokiaľ bude vyhlásená nová výzva, bude sa uchádzať o ďalšie finančné prostriedky.

 

Pollák reagoval vyhlásením, že dnes má dobrú správu pre Slovensko, pretože Európska komisia nám na základe týchto projektov podporila ich pokračovanie. "Táto výstavba pôjde ďalej. Máme 70 miliónov eur, ktoré nám dala Európska komisia na pokračovanie tohto projektu. Nebudeme musieť tak dávať zo štátneho rozpočtu, ale využijeme peniaze Európskej komisie na to, aby sme pokračovali v týchto projektoch. Ak porovnám sumu, ktorú sme dali na jedno obydlie, bolo to okolo 15.000 eur, tak za 70 miliónov eur postavíme približne 4500 takýchto bytov, v ktorých by mali bývať ľudia, ktorí sú vlastne na okraji spoločnosti," povedal Pollák.

 

Splnomocnenec si prezrel tri nové byty, ktoré obec postavila ako radovú výstavbu, a porozprával sa aj s ich obyvateľmi. Vyzdvihol podiel práce na ich výstavbe z radov Rómov. "Som naozaj rád, že ukazujeme verejnosti, že o tieto byty sa dokážu Rómovia postarať. V osadách naozaj nájdeme aj zodpovedných ľudí. Ak ich dostatočne na to pripravíme, tak verím, že sa o tieto byty dokážu postarať. Predišli sme aj rôznym nepríjemnostiam tým, že samých Rómov sme zapojili do výstavby a dnes si tieto domčeky vážia," zdôraznil Pollák.

 

Pred rokom Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vyčlenil financie na výstavbu domčekov s nižším štandardom pre tri samosprávy. V dvoch sa na ich výstavbe podieľali zväčša Rómovia. V Humennom stavala súkromná firma a Rómovia vykonávali iba minimum pomocných prác, čím sa stavba predražila. Podľa Polláka by ideálne bolo, keby samosprávy boli zodpovedné voči myšlienkam, ktoré jeho úrad presadzoval. "Dôrazne budeme teraz dbať na to, aby Rómovia tieto domčeky stavali svojpomocne. Nie je možné, aby samospráva namiesto Rómov posielala do osád firmy. Naším cieľom bolo, aby sa výrazne znížila suma na výstavbu. Aby sme naučili Rómov nejakým zručnostiam, aby sme naozaj vybudovali u nich vzťah k tomuto obydliu," uviedol splnomocnenec.

 

Pollák doplnil, že samosprávy sa o nové dotácie na výstavbu obydlí pre Rómov budú môcť uchádzať začiatkom budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies