Pollák: Draxler má vysvetliť situáciu so špeciálnymi školami

NETKY.SK • 19 November 2015, 12:04 • 2 min
Pollák: Draxler má vysvetliť situáciu so špeciálnymi školami

BRATISLAVA – Poslanec NR SR za OĽaNO a zároveň splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák iniciuje mimoriadny výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, na ktorom má minister školstva Juraj Draxler vysvetliť situáciu v špeciálnom školstve.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej povedal Pollák dnes na brífingu v Bratislave, systém u nás totiž umožňuje prijímať deti do špeciálnych škôl neoprávnene bez diagnostiky, a to najmä rómske deti. Poslanec upozornil na takéto praktiky v súkromnej špeciálnej škole v Rokycanoch, pričom svoje zistenia posunul Štátnej školskej inšpekcii, ktorá jeho tvrdenia potvrdila. Pollák však vie o ďalších troch školách, do ktorých prijímajú žiakov protiprávne. Konkretizovať ich však nechcel. „Keďže minister školstva nezaujal žiadne stanovisko, zvolávam mimoriadny školský výbor, na ktorý ho pozveme, aby vysvetlil, čo sa v tejto kauze udialo a ako je nastavený systém špeciálneho školstva, či ho máme pod kontrolou,“ vysvetlil rómsky splnomocnenec.

 

Školu v Rokycanoch pred dvoma dňami zavreli, avšak nie pre zistenia inšpekcie, ale na základe hygienických nedostatkov. „Deväť rokov nikomu neprekážalo, že sú tam toalety ako z 15. storočia, teraz hygiene zrazu vadí, že toalety nie sú spôsobilé,“ povedal Pollák novinárom. Poslanec za OĽaNO podal podnet na školskú inšpekciu i pre tri ďalšie školy, ktoré neoprávnene prijímajú žiakov.

 

Pollák na porušovanie zákona v súkromnej špeciálnej škole v Rokycanoch upozornil 13. novembra, so zisteniami sa obrátil na školskú inšpekciu, ktorá porušenia potvrdila. Podľa neho boli v škole rómske deti, ktoré tam nepatrili. Následne podal v pondelok 16. novembra na generálnej prokuratúre trestné oznámenie pre umiestňovanie rómskych detí do špeciálnych škôl. „Štát nemá kontrolu nad tým, koho v špeciálnych školách máme. Štátny systém, ktorý zlyháva, umožňuje podnikanie na deťoch, obchodovanie s ľudskými životmi. Pripustil i to, že môže ísť o organizovanú skupinu, do ktorej sú zapletení i úradníci. Ako v prípade špeciálnej školy v Rokycanoch, ktorá mala prepojenie na súkromné diagnostické centrum Oco, mama a ja, aj v prípade ďalších troch škôl je toto centrum do kauzy zapletené." Podľa neho by mali deti zo sociálne znevýhodneného prostredia diagnostikovať verejné centrá a nie súkromné.

 

Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča pri tejto kauze vrcholí hyenizmus, keď nominanti Smeru-SD kryjú a parazitujú na systéme. „Keď sa raz niekto do špeciálnej školy dostane, nečaká ho iný život, skončí ako profesionálny poberateľ sociálnych dávok, ale nielen dieťa, ale aj jeho rodina a jeho budúca rodina majú naveky pokazený život,“ priblížil s tým, že ide o klonovanie problému. Minister školstva Juraj Draxler mal podľa neho hneď vystúpiť a povedať, aké opatrenia urobí a povedať, či je to jeden prípad alebo to je systematická chobotnica. Vládna strana má za toto zodpovednosť, že niekto v 21. storočí obchoduje s deťmi. Podľa Matoviča môže ísť o 300 až 400 detí, ktoré sú do špeciálnych škôl neoprávnene zaraďované. Upozornil však na to, že nejde o etnický problém, pretože v týchto školách sú i deti z iných národností, „je to systémové zlyhanie, ktoré, bohužiaľ, minister kryje“. Takýchto škôl môže byť podľa neho 200 a problém môže byť v každej jednej z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies