Pollák a Matovič vyzývajú vládu na rokovanie s Rómami, obcami aj cirkvami

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 14:25 • 2 min
Pollák a Matovič vyzývajú vládu na rokovanie s Rómami, obcami aj cirkvami

BRATISLAVA - Vláda SR by mala dať pred hlasovaním o programovom vyhlásení vlády priestor rokovaniam so zástupcami obcí, Rómami, mimovládnymi organizáciami a cirkvami. Kabinet na to vyzývajú bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák a šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Svoju výzvu adresujú vláde symbolicky v dnešný Medzinárodný deň Rómov.

slovakia

left justify in out

Pollák a Matovič by chceli, aby výsledkom spoločného rokovania bola zhoda na konkrétnych opatreniach, ku ktorým sa vláda zaviaže a bude ich realizovať. "Táto problematika sa týka nás všetkých, nielen Rómov alebo obcí, kde majú rómske osady. Vláda musí jasne určiť, ale najmä napĺňať priority, ktoré budú riešiť problémy ľudí v regiónoch. Tie tlačia dlhodobo a občas sa už stávajú neudržateľnými. Ľuďom dochádza trpezlivosť. Nepochybne aj preto dostali v slovenskej politike priestor fašisti, s čím sa nikdy nezmierime," uviedli Pollák a Matovič.

 

Programové vyhlásenie vlády nesmie podľa nich obísť kľúčové oblasti, ako vzdelávanie, zamestnanosť, finančnú gramotnosť, bývanie a zapájanie samotných Rómov do riešenia svojich vlastných problémov. "Konkrétne riešenia a mechanizmy fungovania zaslal končiaci splnomocnenec Pollák ministrovi vnútra ešte pred rokovaniami o programovom vyhlásení vlády, preto pevne veríme, že sa ich pokúsi presadiť," píšu vo vyhlásení.

 

Vláda má podľa nich k dispozícii veľký balík peňazí, až 380 miliónov eur na projekty, ktoré chcel Pollák spustiť ešte počas pôsobenia vo funkcii. "Čakajú na ne obce a osady. Obce však na peniaze z eurofondov čakajú nie kvôli Pollákovi, ale kvôli tomu, že sociálna vláda chcela chudobu využiť pre svoje politické hry. Nová vláda však má k dispozícii plnú špajzu, rozbehnuté projekty, skúsenosti aj návod na riešenie jedného z najväčších problémov, ktorý na Slovensku máme," dodali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona