Poľky protestujú proti plánom na sprísnenie zákona o interrupciách

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 19:30 • 2 min
Poľky protestujú proti plánom na sprísnenie zákona o interrupciách

VARŠAVA - Tisíce Poliek dnes vyšli do ulíc poľských miest, aby protestovali proti možnému sprísneniu zákona o interrupciách, ktorý už aj tak patrí k najreštriktívnejším v Európe.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, pochody pod mottom "Nie mučeniu žien" sa dnes konali vo Varšave i ďalších mestách krajiny. Došlo k nim v čase, keď vplyvná katolícka cirkev v Poľsku spustila kampaň za úplný zákaz interrupcií. Toto stanovisko cirkvi podporuje aj premiérka Beata Szydlová a predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Ochrana života bola jednou z volebných tém kampane PiS, ktorá v posledných parlamentných voľbách zvíťazila.


Interrupcia je momentálne v Poľsku ilegálna s výnimkou troch prípadov - keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy; keď je následkom trestného činu - incestu či znásilnenia; alebo v prípade poškodenia plodu.


Odporcovia úplného zákazu interrupcií tvrdia, že sprísnenie existujúceho zákona ženy povedie k tomu, aby v Poľsku zakázanému zákroku podrobili na klinike v zahraničí, prípadne si ho dali urobiť pokútne, čím by mohol byť ohrozený ich vlastný život.


Nová poľská vláda po svojom nástupe uskutočnila zmeny v zákonoch i rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom. Terčom kritiky je aj nový mediálny zákon, ktorý ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice.


Nové zákony, ktoré presadila vládna PiS, opakovane vyvolávajú v Poľsku masové pouličné protesty.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona