Poľka sa presťahovala do Švédska. Znásilnili ju Arabi, polícia ju rok ani nevypočula

NETKY.SK • 26 Marec 2018, 17:00 • 2 min
Poľka sa presťahovala do Švédska. Znásilnili ju Arabi, polícia ju rok ani nevypočula

ŠTOKHOLM - Už je to rok, čo dvaja Arabi znásilnili mladú Poľku Agnieszku. Tá sa teraz rozhodla povedať svoj príbeh poľským médiám. Povedala, že polícia sa ani nepokúšala prípad vyriešiť a že musela čakať 11 mesiacov na psychológa, ktorý by jej pomohol traumu prekonať.

slovakia

left justify in out

Agnieszka Wiśniewska prišla Švédska v roku 2007, pretože túžila po pokojnom živote. V novinách si vraj prečítala, že Švédsko je skvelá krajina pre rodiny s deťmi. Odsťahovala sa, našla si prácu, naučila sa Anglicky a až do dňa, keď sa jej to stalo, viedla pokojný život.

 

„Bol to deň ako každý iný: nákupy, návrat domov s taškou jedla. Už bola tma, keď som sa blížila domov. Pri mojom dome boli dvaja muži. Cítila som sa ohrozená, toľko žien sa teraz bojí vychádzať von. A zbehlo sa to rýchlo. Tí dvaja prešli okolo mňa, potom ma chytili za kabát a zatiahli ma do lesa.“

 

Aj keď sa bránila, znásilnili ju. Šokovali ju, ako sa správali – kopali ju, bili, chytili jej hlavu a udreli o kmeň stromu, píše server stredoevropan.cz. 

 

Najbližší ľudia boli niekoľko sto metrov ďaleko. Keď žena zazrela nákladné auto, pozbierala posledné zvyšky síl a zakričala o pomoc. To násilníkov vydesilo a utiekli. Potom zavolala políciu.

Keď dorazila polícia, odviezli ju do nemocnice na ošetrenie a zaznamenanie stôp. Neskôr jej polícia zavolala a žiadala svedectvo po telefóne. Keďže však deti boli doma a mohli svedectvo počuť, navrhla, že sa zastaví osobne.

 

„Potom mi už nikto nezavolal. Neumožnili mi podať výpoveď. Bol tam jeden svedok, cyklista, ktorý počas útoku zastavil, aby mi pomohol. Je to môj poľský sused. Jeho kontaktné údaje dostala polícia, ale nikto ho nikdy nekontaktoval. Nikto sa ho nespýtal, čo videl a čo si pamätá. Nikdy mu nezavolali.“

 

Keď sa obeť obrátila na psychológa pre znásilnenie a zbitie, klinika jej oznámila, že musí čakať, lebo „aj utečenci majú traumy a majú prednosť“. Žena potom musela čakať celých 11 mesiacov, kým jej partner nepovedal, že osloví médiá a bude kliniku žalovať.

 

Wisniewska tvrdí, že situácia je vo Švédsku pre ženy tak nebezpečná, že sa po šiestej večer boja vychádzať. Kvôli tomu teraz zvažuje, že sa presťahuje späť do Poľska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies