Politológovia rozobrali situáciu na školách: Fungujúca demokracia nie je samozrejmosťou

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 09:47 • 2 min
Politológovia rozobrali situáciu na školách: Fungujúca demokracia nie je samozrejmosťou

TRNAVA – Za dezilúziu zo súčasného štýlu politiky, následnú nostalgiu po starom režime, hľadanie zjednodušených riešení a nárast počtu sympatizantov extrémistických hnutí sú zodpovedné v rozdielnej miere všetky doterajšie vlády a politické elity Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Upozornili na to vo svojom vyhlásení členovia katedry politológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity. Podľa nich sú základy a princípy, ktoré sa konštituovali po Novembri 1989, dnes reálne ohrozené.

 

Takémuto ohrozeniu je potrebné podľa nich čeliť. "Fungujúca demokracia nie je samozrejmosťou. Občiansku účasť nemožno zúžiť len na vyjadrenie formálnej podpory v parlamentných voľbách. Zneužívanie moci na sledovanie úzko partikulárnych cieľov sa stáva zdrojom nestability a nedôvery občanov k inštitúciám zastupiteľskej demokracie," píše sa v dokumente, ktorý poskytli signatári TASR. Rovnaký hazard podľa nich predstavujú nenaplnené prísľuby zmeny politickej kultúry a štýlu vládnutia.

 

Členovia katedry politológie upozorňujú, že v demokratickej súťaži má mať aj politická rivalita limity, vymedzené elementárnou zhodou na orientácii spoločnosti. "Zápas prekračujúci spomenuté hranice poškodzuje autoritu a dôveryhodnosť demokratických inštitúcií," konštatuje sa vo vyhlásení.

 

Pokles autority politických inštitúcií nie je podľa nich len dôsledkom prepojenia politických strán a ekonomických skupín, zľahčovania legitímnej úlohy opozície a zlyhávania médií. Platí to aj o zahrávaní sa s voličskými očakávaniami a o vyčerpaní občanov z nespočetných mobilizačných kampaní, ktorých výsledkom je sporný politický zisk, zato však nesporné politické znechutenie verejnosti a radikálny odpor voči "systému".

 

Doterajšie politické elity a vlády, píše sa ďalej v dokumente, dlhodobo prehliadali problémy v oblasti školstva, prípadne nezmyselnými "reformami" dosiahli obmedzenie výučby najmä nedávnej histórie a výchovy k občianstvu v základných a stredných školách. Pod zlyhanie školského systému v tejto oblasti sa negatívne podpísalo aj jednostranné a nekoncepčné uprednostňovanie rozvoja technických predmetov na úkor humanitných či iných "nerentabilných" disciplín zo strany celej škály vládnych aj opozičných politikov.

 

"Praktické dôsledky týchto technokratických rozhodnutí v kontexte celej štruktúry školstva budú v dlhodobom horizonte oslabovať občiansku spôsobilosť a politickú zodpovednosť veľkej časti obyvateľstva. Výsledkom je neschopnosť kriticky uvažovať o dôsledkoch svojich rozhodnutí, neschopnosť niesť zodpovednosť za tieto rozhodnutia a zmysluplne sa zapájať do verejného diania," uvádza sa v dokumente. Súčasťou tohto negatívneho vývoja je aj nárast prejavov etnickej, rasovej a náboženskej neznášanlivosti, ako aj prienik antisystémových a extrémistických strán do hlavného prúdu politického diania.

 

Vyhlásením vyzývajú občanov a inštitúcie, aby v súlade so svojím určením a kompetenciami konali proti šíreniu extrémistických názorov a hnutí, a to v záujme zachovania samotného ústavného rámca zastupiteľskej demokracie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies