Politológovia: Nominácia Pellegriniho na post predsedu NR je prekvapením

NETKY.SK • 24 November 2014, 22:26 • 2 min
Politológovia: Nominácia Pellegriniho na post predsedu NR je prekvapením

BRATISLAVA – Rozhodnutie strany Smer-SD nominovať do funkcie šéfa parlamentu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) je pre viacerých politológov veľké prekvapenie. Dúfajú, že jeho politická kariéra sa neskoční tak rýchlo, ako gradovala.

slovakia

left justify in out

Pellegrini dostal podľa politológa Michala Horského šancu preto, že očakávaný kandidát na tento post, minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), by bol pre istú vplyvnú časť strany sociálnych demokratov silná káva. "Preto dostal šancu ďalší mladý politik v strane," povedal pre TASR. Horský očakáva, že vo výkone funkcie šéfa parlamentu sa bude opierať najmä o skúsenosti podpredsedov Národnej rady SR. "Dúfajme, že jeho politická kariéra sa neskončí tak rýchlo, ako gradovala," podotkol.

 

Aj politológ Rastislav Tóth vyjadril v tejto súvislosti veľké prekvapenie. Vníma taktiež isté riziko, pretože podľa jeho slov Pellegrini nie je na politickej scéne príliš známym človekom a nepochádza ani z hĺbky strany. "Starí straníci Smeru po rozhodnutí Pavla Pašku odstúpiť z funkcie predsedu parlamentu a vzdať sa aj poslaneckého mandátu dávali najavo, že sa s nimi počíta. Avšak odďaľovanie ohlásenia mena nového predsedu ukázalo, že niečo nie je v poriadku," dodal Tóth.

 

Novým predsedom Národnej rady SR sa má stať súčasný minister školstva a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Po dnešnom rokovaní predsedníctva vládnej strany to oznámil šéf Smeru-SD a premiér Robert Fico. Pellegrini nahradí Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý sa postu druhého najvyššieho ústavného činiteľa vzdal.

 

Predsedníctvo Smeru-SD dnes zároveň rozhodlo, že na post podpredsedu Národnej rady SR, ktorý sa uvoľnil po abdikácii Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), bude v utorok kandidovať poslanec Miroslav Číž (Smer-SD). Ten v minulosti už túto funkciu zastával.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona