Politológovia: Kiska sa prejavil konzervatívnejšie ako u neho bolo zvykom

NETKY.SK • 12 November 2014, 14:26 • 2 min
Politológovia: Kiska sa prejavil konzervatívnejšie ako u neho bolo zvykom

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska sa pri vyjadreniach o otázkach pripravovaného referenda o ochrane rodiny prejavil konzervatívnejšie, ako u neho bolo v minulosti zvykom. Pre agentúru SITA to povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Reagoval tým na Kiskove vyhlásenia, že za dve z troch referendových otázok by hlasoval kladne.

slovakia

left justify in out

"V minulosti, napríklad vo volebnej kampani, boli jeho názory na hodnotové témy neutrálnejšie alebo liberálnejšie," povedal Mesežnikov. Podľa neho môžu prezidentove konzervatívnejšie postoje ovplyvniť alebo zmeniť vzťah niektorých spoločenských skupín k nemu. Mesežnikov zároveň zdôraznil, že oceňuje prezidentovu úprimnosť. "U predchádzajúcich prezidentov nebolo bežné, aby sa takto otvorene vyjadrovali k citlivým spoločenským otázkam." Ocenil aj Kiskov postup pri problematike vyhlásenia referenda a referendových otázok. Prezident podľa neho svojím konaním prejavil rešpekt k ústave a ústavným zvyklostiam. 

 

Prezident Andrej Kiska dnes prezradil, ako bude hlasovať v referende o ochrane rodiny, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu. Ako človek konzervatívny podporí prvé dve otázky referenda, konkrétne otázku "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?" a otázku "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" Otázku "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti nesúhlasia s obsahom vyučovania?" prezident nepodporí, keďže je podľa neho nutnosťou, aby v školách bolo základné vzdelanie v oblasti sexuálnej výchovy. Prezident podľa vlastných slov momentálne čaká na doručenie stanoviska Ústavného súdu SR, ktorý posudzoval navrhnuté referendové otázky. Hneď ako mu rozhodnutie doručia, v termínoch, ktoré sú mu dané, referendum vyhlási. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies