Politológovia: Ak vláda drží moc pevne v rukách, demisia by bola prekvapením

NETKY.SK • 2 December 2014, 14:08 • 2 min
Politológovia: Ak vláda drží moc pevne v rukách, demisia by bola prekvapením

BRATISLAVA - Demisiu vlády v júni 2015, ktorú dnes naznačil premiér Robert Fico (Smer-SD) nepovažujú politológovia za veľmi reálnu. Podľa Michala Horského by demisiu vlády mohla vyvolať iba vážna kríza vo vnútri strany Smer-SD.

slovakia

left justify in out

"Bolo by to zvláštne, no môže sa to stať. Znamenalo by to, že Fico rezignoval, ak vyhlási nové voľby," reagoval pre TASR politológ Rastislav Tóth. Podľa jeho slov, keď sa zíde na protestoch aj 10.000 ľudí, tak z 5 miliónov Slovákov je to stále mizivé percento.

 

Dôvodom, prečo takto premiér reagoval je podľa neho fakt, že môže byť unavený. "Okrem toho sú aj niektoré veci, ktoré vie, že nezvládne a preto sa chcel stať prezidentom, aby nemal exekutívnu zodpovednosť. Urobil podľa mňa veľkú chybu, keď sa neuchádzal o miesto v európskej komisii, ale teraz už je neskoro," doplnil.

 

Podľa Horského sú vyjadrenia Fica iba platonické. "Ak moc vláda pevne drží v rukách, nehádže ju na ulicu pre pár krikľúňov. Možné predčasné voľby by mohla vyvolať iba vážna kríza vo vnútri strany Smer," doplnil.

 

V prípade predčasných volieb bude podľa Tótha zaujímavé sledovať či sa dokážu opozičné strany zjednotiť, prípadne zlúčiť. "Ten dav trpaslíkov to nie je dobré ani pre vládnutie. Keby sa dostali k moci, tak to skončí zle, pretože tam je veľa trpaslíčkov, žiaden nemá žiadny program, ani osobnosti nemá. Tam by boli len samé intrigy, nič viac," dodal Tóth.

 

Súčasná vláda by mohla skončiť svoje pôsobenie aj skôr, ako jej štvorročný mandát. Na dnešnom HN Clube to naznačil jej predseda Robert Fico (Smer-SD).

 

Premiér tak reagoval na súčasnú politickú a spoločenskú situáciu, keď podľa neho opozícia burcuje ulicu, čo on osobne vníma ako "balkanizáciu" slovenskej politiky. Ako termín, keď by jeho kabinet predčasne mohol skončiť, uviedol viackrát jún 2015.

 

Takáto úvaha podľa Fica vyplýva z racionálnych dôvodov. "Naša trpezlivosť už tiež niekde končí. Ja tiež nepotrebujem počúvať ľudí, polobláznov, ktorí mi vykrikujú pod oknom, že poďte von, zastrelíme vás ako Ceaušesca. To nám bežne hovoria. Ja nepotrebujem počúvať v parlamente od ľudí, ktorí nič nedokázali, že sme čvarga," vysvetlil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies