Politológ: Rezignovať by mohol ešte Čarnogurský

NETKY.SK • 29 Január 2014, 16:22 • 2 min
Politológ: Rezignovať by mohol ešte Čarnogurský

BRATISLAVA - Petra Osuského, ktorý oznámil rezignáciu v prezidentských voľbách, by mohol nasledovať ešte Ján Čarnogurský. Pre TASR to uviedol politológ Martin Klus.

slovakia

left justify in out

Domnieva sa, že Čarnogurský by k niečomu podobnému mohol dospieť, ak by svoje šance vyhodnotil ako perspektívne fiasko. „Ako osobnosť, ktorá na našej politickej scéne niečo znamená, si nemôže dovoliť, aby dostal dve alebo tri percentá. Podobný krok preto u neho možno predpokladať,“ domnieva sa Klus.

Krok SaS a jej kandidáta Osuského politológ číta tak, že „vyhodnotili šance na postup do druhého kola, ktoré sa podľa posledných prieskumov ukázali ako minimálne“. „Veľmi dôležitý faktor bol ten, že viaceré osobnosti povedali, že pravicové strany by nemali takto fragmentovať politické spektrum proti Robertovi Ficovi. SaS si túto výzvu zrejme zobrala k srdcu a pokúša sa ukázať, že je zodpovednou politickou stranou,“ komentuje Klus.

Podľa politického analytika Jána Baránka je rozhodnutie Osuského správne a napomáha k zvýšeniu politickej kultúry na Slovensku. „Aj v minulosti sme mali kandidátov, u ktorých bolo jasné, že nebudú mať  šancu, a napriek tomu zotrvávali do posledných chvíľ,“ uviedol pre TASR Baránek. Podobne ako Klus aj on nevylučuje, že sa kandidatúry vzdá ešte aj niekto ďalší, netrúfol si to však konkretizovať.

Predseda SaS Richard Sulík oznámil, že jeho strana podporí Radoslava Procházku. Baránek poukazuje na to, že podpora liberálov môže byť pre kandidáta, ktorý vzišiel z konzervatívneho KDH, za istých okolností kontraproduktívna. „Je na pánovi Procházkovi, aby to svojim voličom vysvetlil.“

Klus krokom liberálov nie je prekvapený a pripomína, že to bol Sulík, kto už v minulosti vyjadril Procházkovi podporu ako možnému koaličnému kandidátovi. „V podstate sa Sulík teraz len vrátil k tomu, čo už deklaroval.“ Obaja analytici si navyše zhodne všímajú, že hodnotové nastavenie samotného Osuského, ktorý bol predtým členom Občianskej konzervatívnej strany, nemá ďaleko k Procházkovi.

Baránek sa domnieva, že podpora SaS bude mať pre Procházku „istý“ prínos. Podľa Klusa mu môže priniesť práve tie percentá, ktoré ho usadia na druhé – tretie miesto v prieskumoch. „To mu môže pomôcť pri presviedčaní nerozhodnutých voličov, komu dať hlas spomedzi silnejších kandidátov na postup do druhého kola,“ doplnil politológ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona