Politológ: Prezident zahral s Čižnárom pred verejnosťou divadlo

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 12:21 • 2 min
Politológ: Prezident zahral s Čižnárom pred verejnosťou divadlo

BRATISLAVA - Takmer mesačnému váhaniu prezidenta Ivana Gašparoviča s vymenovaním Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora politológ Ján Baránek celkom nerozumie. Ako povedal agentúre SITA, to, že Čižnára hlava štátu vymenuje, sa dalo očakávať.

slovakia

left justify in out

"Nikto, kto sa trochu venuje politike, o tom nepochyboval," povedal. Politológ vidí len dve možnosti, prečo Gašparovič vymenoval Čižnára do funkcie až po mesiaci. Buď si podľa Baránka nechal vypracovať právnické posudky pre nejasnosti celého prípadu, alebo zahral divadlo pred verejnosťou. "Ja sa skôr prikláňam k tej druhej možnosti. Zahral divadlo pre laickú verejnosť a ukázal, že sa s tým nebude ponáhľať. Ale je to dosť detinské," myslí si Baránek.

Podobný názor má aj politológ Miroslav Kusý. "Ja si myslím, že od počiatku bolo jasné, že Čižnára prezident vymenuje. Išlo len o to, aby to nebolo tak zo dňa na deň, ako to robil v prípade predsedu najvyššieho súdu, aby si teda dal na čas, aby to vyzeralo, akože nad tým aj trochu rozmýšľal," nazdáva sa politológ. Čižnár je podľa Kusého človek Smeru, a tak v tomto prípade neboli žiadne pochybnosti o Gašparovičovom rozhodnutí."Išlo len o to, aby vytvoril nejaké dekórum, preto si nechal trochu načas," dodal. 

Slovensko má po dva a pol roku opäť generálneho prokurátora. Prezident Ivan Gašparovič dnes do funkcie vymenoval Jaromíra Čižnára, ktorého pred mesiacom zvolil parlament hlasmi poslancov Smeru. Bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica a bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára poslanci za vládny Smer-SD zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora 18. júna. Čižnára navrhli za nominanta poslanci strany Roberta Fica a v tajných voľbách ho podporilo 82 z 82 prítomných poslancov. Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia verejnosť informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies