Politológ: Odchod Dzurindu a Mikloša otvára dvere Radičovej

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 12:56 • 2 min
Politológ: Odchod Dzurindu a Mikloša otvára dvere Radičovej

BRATISLAVA - Odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ-DS otvára dvere expremiérke Ivete Radičovej, myslí si politológ Michal Horský.

slovakia

left justify in out

"Otvorenou a zaujímavou je otázka, či sa bývalá premiérka po tomto kroku navráti do strany, ktorej rady takým nemastným-neslaným spôsobom opustila," vyjadril sa pre agentúru SITA Horský. Podľa jeho názoru mali Dzurinda a Mikloš odísť skôr. "Neskoro, ale predsa sa otec a krstný otec, zakladatelia SDKÚ-DS, odhodlali ku kroku, ktorý mal nasledovať bezprostredne po páde Radičovej vlády," povedal Horský. "Konsolidácia porazenej SDKÚ-DS spred dvoch rokov by vyzerala úplne inak, ako bude vyzerať súčasná konsolidácia, keď sa potáca na prahu zvoliteľnosti do parlamentu," dodal.

 

"Pre SDKÚ-DS je to ďalší úder z hľadiska jej pozície," povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Mikuláš Dzurinda je podľa neho vnímaný ako tvár strany a Ivan Mikloš ako autor ekonomických reforiem, ktoré si zo stranou spájajú jej voliči. Strane preto podľa Mesežnikova hrozí ďalšie zníženie preferencií. Horský tvrdí, že SDKÚ-DS čaká ťažká práca, aby uhájila päťpercentný prah zvoliteľnosti. "Erózia SDKÚ-DS je asi už nezastaviteľná, najmä ak vyprázdnený priestor už s úspechom zapĺňajú iné strany, ktoré sa hlásia k hodnotám európskych ľudových strán," vraví Horský. Podľa Mesežnikova bude zaujímavé sledovať, aké majú Dzurinda s Miklošom ďalšie plány vo svojej politickej činnosti. 

 

Poslanci NR SR Dzurinda a Mikloš sa k odchodu zo strany vyjadria dnes popoludní na tlačovej besede. „Nevedeli sme o tom. Nemám takú informáciu, ani žiadne signály k takémuto kroku z ich strany,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Dzurinda a Mikloš už poslali do agentúry SITA vyhlásenie. SDKÚ-DS bola podľa Dzurindu a Mikloša od svojho vzniku jedným z rozhodujúcich činiteľov slovenskej politiky. Bola lídrom reforiem, ktoré umožnili Slovensku zavŕšiť integračné úsilie a prinášala riešenia a alternatívy vo všetkých oblastiach - spoločenskej, bezpečnostnej, ekonomickej, sociálnej, domácej i zahraničnej politike. Pripomenuli, že dôvera voličov umožnila trikrát zostaviť koaličnú vládu a niesť rozhodujúcu zodpovednosť za jej činnosť. Zároveň upozornili, že po neúspešnom volebnom výsledku v roku 2012 došlo k výmene vedenia s ambíciou reštartovať politiku SDKÚ-DS a vrátiť jej dôveru, ktorú požívala počas prvých desiatich rokov pôsobenia.

 

„Dnes, po dvoch rokoch a viacerých voľbách, sa zdá, že táto ambícia ostáva nenaplnená. V poslednom čase sú opakovane medializované informácie o vnútorných sporoch, možných zmenách a výmenách vo vedení SDKÚ-DS, kde sa objavujú aj špekulácie v súvislosti s našimi menami. Do týchto vnútrostraníckych diskusií sme sa zámerne nezapájali, chceli sme, nech nové vedenie má priestor pre uplatnenie svojej vízie pri plnej zodpovednosti za smerovanie SDKÚ-DS,“ napísali Dzurinda s Miklošom s tým, že aby umožnili slobodnú výmenu názorov a neboli ani zo strany vedenia, ani zo strany jeho kritikov, a už vôbec nie zo strany médií vťahovaní do tohto zápasu, rozhodli sa k dnešnému dňu ukončiť členstvo v SDKÚ-DS. „Prajeme SDKÚ-DS veľa šťastia pri hľadaní najlepšieho riešenia a úspech v jej ďalšej činnosti,“ napísali vo vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies