Politológ o situácii koalície a ministra vnútra Romana Mikulca

NETKY.SK • 2 August 2021, 11:56 • 2 min
Politológ o situácii koalície a ministra vnútra Romana Mikulca

BRATISLAVA - Politológ Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave si myslí, že pre koalíciu by bolo výhodnejšie, keby sa ministra vnútra Romana Mikulca zbavila a miesto obsadila človekom bez minulosti.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podľa neho fakt, že konflikt v rámci silových zložiek sa zdá byť neudržateľný a minister vnútra bezmocný. Polícia si navyše podľa neho nevie dať rady ani s vulgárnymi protestujúcimi. Politológ tiež poukázal na to, že premiér Eduard Heger by mohol viac udrieť po stole a trvať na podpore pre Mikulca.

 

img

S pôsobením Mikulca na pozícii ministra vnútra vyjadrili v poslednej dobe nespokojnosť predovšetkým predstavitelia hnutia Sme rodina. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak svojho času povedal, že Mikulec nezvláda výkon svoje funkcie a na ministerstve má chaos. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský sa dokonca nedávno nechal počuť, že by mal Mikulec zo svojej funkcie odstúpiť.

 

Prečítajte si: Minister vnútra vracia úder Robertovi Ficovi. Verejnosti pripomenul, ako líder Smeru zarábal vlastnou hlavou!

Motív predstaviteľov Sme rodina je podľa Štefančíka jednoznačný. „Ich postoj je založený na požiadavke rozlišovať medzi našimi ľuďmi bývalej vládnej koalície a našimi ľuďmi Sme rodiny". Doplnil, že požiadavku na odchod ministra Mikulca je možné evidovať od momentu, ako bol nominant hnutia Sme rodina uväznený. Otázne teda podľa politológa bude, či predseda vlády, respektíve hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, budú v submisívnej polohe a hnutiu Sme rodina pôjdu po ruke, alebo sa OĽaNO za svojho nominanta jednoznačnejšie postaví.

 

img


Predseda vlády Heger vyjadril minulý týždeň Mikulcovi svoju podporu. „Premiér vystupuje presne tak, ako si to Igor Matovič želal. Heger by bol možno dobrým štátnym úradníkom, ale na pozícii predsedu vlády je ako destilovaná voda, bez chuti a zápachu. Jeho problémom je, že vo svojej pozícii nie je svojprávny, jeho rozhodnutia musia byť v súlade s uvažovaním Matoviča. Súčasný premiér by možno aj chcel byť razantnejší, najskôr si však musí vypýtať povolenie od predsedu OĽaNO a tomu sa do konfliktu s Borisom Kollárom nechce, pretože doteraz ho mal za najvernejšieho spojenca," vysvetlil Štefančík.

 

img

Podľa politológa nemožno vylúčiť ani tézu, že predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár „poškuľuje" po spoločnej vláde so stranami Smer-SD a Hlas-SD.  „Zrejme by v nej ťahal za kratší koniec. Mal by však istotu, že mu Smer s Hlasom nepozatvárajú jeho nominantov. Lenže vláda so Smerom by pre jeho stranu znamenala istú ,politickú smrť´. Vládu so Smerom totiž doteraz neprežila žiadna strana, takže by to zrejme zlikvidovalo aj ,Kollárovu rodinu´," priblížil Štefančík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies