Politológ: Novela je dôsledok politického obchodu

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 19:05 • 2 min
Politológ: Novela je dôsledok politického obchodu

BRATISLAVA - Novela ústavy, ktorú dnes schválil parlament, je dôsledok politického obchodu Smeru-SD a KDH.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa Mesežnikova novela spojila dve nesúrodé veci. "Smer to chcel využiť pred prezidentskými voľbami, pre KDH je to konštantná agenda," povedal Mesežnikov v súvislosti so zakotvením definície manželstva v ústave. Podľa neho teraz nastane interpretačný boj o to, či bude možné do budúcnosti uzákoniť nejakú formu zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Smer-SD je pritom členom Strany európskych socialistov, v ktorej mnohé členské strany túto agendu podporujú. "Smer je formálne členom Strany európskych socialistov, ale nie je to sociálnodemokratická strana. Týmto Smer potvrdil svoje predstavy o kultúrno-etických otázkach, ktorá sa od štandardnej ľavice líši," povedal Mesežnikov.

 

Mesežnikov si nemyslí, že by bola spolupráca Smeru-SD a KDH základom pre budúcu koalíciu. "Je to situačná spolupráca, ktorá sa hodila obom stranám. Na to, aby v budúcnosti vznikla vládna koalícia, je to však málo," dodal Mesežnikov. 

Parlament dnes schválil novelu ústavy z dielne Smeru-SD a KDH. Okrem iného zavádza previerky spôsobilosti pre sudcov a berie im trestnoprávnu imunitu. Novela tiež ústavne zakotvuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies