Politológ Mesežnikov: KDH by sa malo viac otvoriť a obrúsiť imidž

NETKY.SK • 16 Február 2015, 13:09 • 2 min
Politológ Mesežnikov: KDH by sa malo viac otvoriť a obrúsiť imidž

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie by sa malo podľa politológa Grigorija Mesežnikova viac otvoriť a malo by obrúsiť svoj konzervatívny imidž.

slovakia

left justify in out

 Ako povedal Mesežnikov dnes pre agentúru SITA, istú časť voličov môže síce tento imidž mobilizovať, ale niektorých zas odrádza od podpory. KDH je podľa politológa viac „identitná“ strana ako iné politické subjekty. Myslí si, že je to dané konfesionálnym faktorom, keď sú v KDH zvýrazňované kresťanské hodnoty. „Iné strany nemajú takýto elektorát. Podobný pevný elektorát ako KDH majú SMK a SNS, ktoré ho majú založený na etnickom princípe. Nie sú síce tieto strany v parlamente, ale nestratili voličov,“ povedal politológ.

 

To, čo je však výhodou KDH, sa podľa Mesežnikova ukazuje aj ako problematický prvok. „Profil KDH nie je dostatočne atraktívny pre ľudí, ktorí sa neobmedzujú len na náboženskú identitu. KDH sa pri svojej profilácii väčšmi orientovala na svoje kľúčové voličstvo. Tým, že je to príliš konzervatívne hnutie, nedokázalo osloviť spoločnosť, ktorá volá po otvorenosti,“ povedal. Mesežnikov vidí príčinu stagnujúcich preferencií KDH aj vo väčšej konkurencii v stredopravej časti politickej scény. „Pôsobí tu šesť strán. Ešte stále SDKÚ, NOVA, dve maďarské strany a Sieť. Na pozadí tejto konkurencie je priestor na zvýšenie podpory pomerne malý. V súčasnej podobe bude podpora KDH preto oscilovať okolo desať percent,“ konštatoval. 

 

Unikátnym prvkom KDH podľa Mesežnikova je, že nielen samotné hnutie, ale aj ľudia, ktorí sa v ňom angažovali, výrazne vstúpili do slovenskej politiky, a to aj prostredníctvom iných politických subjektov, v ktorých sa pomerne úspešne uchádzali o moc. „To je v prvom rade SDKÚ, ktoré zohralo výraznejšiu úlohu ako samotné materské KDH,“ povedal Mesežnikov. Upozornil, že v súčasnosti je viacero subjektov, v ktorých sa dajú vystopovať ľudia z KDH. „To je napríklad Sieť, ktorá má dnes silnejšiu podporu ako KDH. Potom sú tu aj ďalšie subjekty. V súčasnosti ešte NOVA a v minulosti SKDH, či KDS,“ dodal. 

 

Mesežnikov pripomenul, že KDH bolo súčasťou prvej ponovembrovej reformnej vlády po prvých slobodných voľbách. „Bola to vláda, ktorá položila základy demokratickej spoločnosti a trhovej ekonomiky,“ povedal. Kresťanskí demokrati po vzniku SR odporovali mečiarizmu. „Je to jedna z mála strán, ktorá pretrvala od roku 1989,“ dodal. 

 

V utorok uplynie 25 rokov od ustanovujúceho snemu hnutia, ktorý sa konal v Nitre. KDH je jedinou stranou na Slovensku, ktorá ako parlamentná strana pôsobí nepretržite od prvých slobodných volieb v roku 1990. Kresťanskodemokratické kluby začali vznikať už v novembri 1989, keď bola zverejnená výzva na ich zakladanie. Preto vznikali najprv miestne kluby, ktorých zástupcovia 17. februára 1990 v Nitre schválili názov a stanovy a zvolili prvé vedenie hnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona