Politológ Marušiak: Viktor Orbán je majstrom propagandy

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 16:43 • 2 min
Politológ Marušiak: Viktor Orbán je majstrom propagandy

BRATISLAVA – Blok Fidesz-KDNP zvíťazil v nedeľňajších parlamentných voľbách v Maďarsku vďaka relatívnej slabosti opozície, volebnej kampani a zrejme aj ekonomickým výsledkom, konštatoval pre TASR politológ Juraj Marušiak. Predseda Fideszu Viktor Orbán je podľa neho majstrom propagandy.

slovakia

left justify in out

"Bolo tam viacero faktorov – jednak kampaň, k úspechu sa pričinil aj existujúci volebný zákon, v menšej miere azda aj ekonomické výsledky, i keď nie sú najslávnejšie. Maďarsko ekonomicky stagnuje, ale minimálne od roku 2013 sa ekonomicky neprepadáva. Došlo k istej makroekonomickej stabilizácii," povedal politológ.

 

Svoje zohrali podľa neho aj niektoré konkrétne opatrenia, "ktorými bol mierny pokles nezamestnanosti napríklad v dôsledku aktivačných prác. Zamestnanosť nenarástla, ale mierne sa znížila nezamestnanosť. V krátkom čase pred voľbami maďarskí občania pocítili zmeny aj vo vlastných peňaženkách v podobe nižších platieb za služby spojené s bývaním".

 

Predseda Fideszu Viktor Orbán je podľa Marušiaka majstrom propagandy: "Orbán bol prítomný všade, týka sa to napríklad bilbordov, kde významnú úlohu zohrali rôzni stranícki sponzori a takisto isté občianske združenie, ktoré bolo zrejme spojené s Fideszom. Strana kontroluje aj veľkú časť médií, či už prostredníctvom štátu alebo spriaznených podnikateľov, ktorí sú do veľkej miery závislí od Orbána - napríklad od štátnych zákaziek, konkurzov na štátne objednávky a podobne. Takže aj podpora zo strany biznisu zohrala veľkú úlohu."

 

Orbán podľa Marušiaka nemal v podstate žiadny volebný program. "To hlavné posolstvo bolo, že pokračujeme. Nešlo tu len o stranícku propagandu. Vláda a štátne inštitúcie boli v plnej miere zapojené do tej volebnej propagandy. Treba si uvedomiť, že vládna mašinéria pracovala v prospech jednej politickej strany. Napríklad na objednávku vlády bol vytvorený volebný šot, v ktorom sa tvrdilo, že Maďarsku sa darí lepšie. Tento šot bol vysielaný v televízii, rozhlase, dokonca aj v rámci spravodajstva, niekoľkokrát denne. Bol to šot vyrobený vládou, kde sa síce slovo Fidesz nespomínalo, ale je samozrejmé, kto je pri moci. Prestali ho vysielať v období bezprostredne pred voľbami, a aj to po zásahu ústavného súdu, ktorý konštatoval, že to je narušenie pravidiel férovosti volebnej kampane," uviedol politológ.

 

Kampaň bola podľa neho masová a Orbán, "čo mu nemožno uprieť", robil viaceré okázalé gestá, napríklad rekonštrukciu záhrad na kráľovskom zámku či výstavbu novej trasy metra v Budapešti. "To sú všetko veci, ktoré pútali obrovskú mediálnu pozornosť a ktoré mu vyslúžili veľkú popularitu. Svoju úlohu zohrali aj mobilizačné apely, keď Orbán mobilizoval proti vnútorným a vonkajším nepriateľom. Napríklad proti Európskej únii - v rovine symbolickej, rečníckej, i keď sa maďarská politika v rámci inštitúcií EÚ zásadne nelíši od slovenskej. Ale ten diskurz, ktorý sa vytvára v Budapešti, je podstatne odlišný. Je jednoznačne proti únii, euroskeptický. Únia je opisovaná ako nepriateľ štátu, nepriateľ maďarskej štátnosti, čiže vyslovene ako nejaký cudzorodý prvok. Aj to prispelo Orbánovi k víťazstvu. Ale zrejme aj hlasy voličov v zahraničí, tých nových občanov Maďarska, ktorí získali dvojaké občianstvo," uviedol Marušiak.

 

Dôležitým faktorom bola podľa jeho slov aj "relatívna slabosť opozície" a jej "celková demoralizácia". "Stále znáša dôsledky svojho vládnutia v rokoch 2002-2010. Stále sa nebola schopná vyrovnať s dôsledkami vlastnej skorumpovanosti, nebola schopná nájsť presvedčivých lídrov a ponúknuť presvedčivý program. Rôzne škandály a aféry, ktoré súviseli s jej pôsobením pred rokom 2010, boli načasované tak, aby sa na verejnosť dostali pred voľbami," dodal politológ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies