Politológ Kusý: Dohady o možnej kandidatúre Lajčáka na prezidenta nie sú nové

NETKY.SK • 25 November 2016, 12:01 • 2 min
Politológ Kusý: Dohady o možnej kandidatúre Lajčáka na prezidenta nie sú nové

BRATISLAVA - Informácia o možnej kandidatúre ministra zahraničných vecí Miroslavova Lajčáka na prezidenta SR nie je nová. O tejto možnosti sa hovorilo už pri predchádzajúcej prezidentskej kampani, keď napokon za prezidenta kandidoval predseda vlády Robert Fico. Lajčák mal pritom výhodu, že bol vtedy mimo straníckeho zaťaženia, bol profesionál a diplomat.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to povedal politológ Miroslav Kusý, ktorý tak reagoval na to, že v Smere-SD sa podľa poslanca NR SR za Smer-SD Mariána Kéryho, ktorý je zároveň okresným predsedom strany v Zlatých Moravciach, začalo hovoriť o Lajčákovi ako o kandidátovi na prezidenta SR.

 

Kusý si myslí, že súčasná kauza na ministerstve zahraničných vecí však Lajčákovi túto možnosť sťažuje. Podobne ako padla možnosť uvažovania o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi po kauze Bašternák ako o kandidátovi na premiéra. "Lajčákovi táto kauza možno podstatne uškodí, to sa však ešte uvidí. Je to príliš čerstvé, aby sa to dalo analyzovať. Silný náznak tu však je," uviedol Kusý.

 

Politológ zároveň pripomína, že Lajčák aj voči verejnosti urobili kroky, ktoré ho zaraďujú do Smeru a opustil tak pózu nezávislého člena vlády. Prihlásil sa k strane dokonca aj v kampani, kde na bilbordoch vystupoval ako muž číslo jeden. Pre verejnosť by však podľa Kusého asi bol napriek tomu prijateľnejší ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách Robert Fico. "Ak však bude kandidovať znovu súčasný prezident Andrej Kiska, a je veľmi pravdepodobné, že bude, v tom prípade si myslím, že Lajčák nemá šancu," povedal Kusý.

 

Podľa Kéryho na Lajčáka začali byť v tomto období vylievané vedrá špiny týkajúce sa kauzy predražených kultúrnych podujatí organizovaných ministerstvom, keď sa o ňom začalo hovoriť ako o prezidentskom kandidátovi. „Je to otvorená možnosť,“ povedal Kéry novinárom po rokovaní zahraničného parlamentného výboru s tým, že na oficiálnych orgánoch strany sa o tom zatiaľ nehovorilo. „Ale áno, hovorí sa o tom v kuloároch,“ konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies